9. Juna 2022.

Šta će se desiti ako pojedete jednu porciju rotkvica dnevno

Big Portal

Jedna su od najstarijih kultivisanih biljaka u svijetu, a njihov širok spektar benefita prepoznat je najranije u Egiptu i Grčkoj. Rotkvice su čak i slavljene – u Grčkoj su pravljene replike ploda od zlata, dok su Egipćani oslikavali grobnice oblikom ove biljke, jer su je smatrali čudotvornom.

Rotkvice su izuzetno bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za proljećno čišćenje organizma.

Svi ovi vitamini i minerali su odlični za kožna oboljenja, a mogu i da poboljšaju i funkcionisanje jetre i žučne kese.

Evo kako djeluju na organizam ukoliko se jedu redovno:

Njeguju kožu

Zbog velike količine vitamina C, fosfora, cinka, vitamina B i antioksidanasa, odlične su za zdrav i blistav izgled kože. U najvećoj mjeri doprinose hidriranju kože, zbog velikog udjela vode koji se nalazi u rotkvicama. Osim toga, pomažu u obnavljanju suve i uspucale kože.

Jačaju imunitet

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unijećete 15 odsto preporučene dnevne doze vitamina C.

Imaju moć da regenerišu čak i bijela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću.

Pomažu u regulisanju kilaže

Zbog velikog sadržaja vitamina C, unos rotkvice pomaže u pretvaraju sala u energiju i tako pomaže u održavanju i vitke linije.

Pogoduju zdravlju bubrega

Zbog diuretičkih svojstava pogoduju bubrezima. One efikasno izbacuju nakupljene toksine, a zbog dezinfekcionih svojstava pomažu u sprečavanju upale bubrega, kao i stavranja kamena.

Objezbeđuju bolji rad digestivnog trakta

Zbog visokog udjela vlakana, pravi su saveznik digestivnih organa. One pomažu kod lošeg varenja, a dobre su i kod problema zatvora i lijenih crijeva. One imaju i tu moć da obnove narušenu crijevnu floru, usljed raznih dijeta i nepravilne ishrane.

Mogu da ublaže urinarne infekcije

Kao što smo rekli, odličan su diuretik, te pospješuju i izlučivanje tečnosti, što je od izuzetne važnosti kod urinarnih infekcija.

(Stil kurir)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare