24. Oktobra 2022.

“Šta će da radi NATO ako Hrvatska napadne Srbiju?”

Big Portal
  • Šta da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, je l’ nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno – rekao je on.

On je istakao da je obaveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a stara, odnosno da potiče iz 1949.

  • Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam potrebni – rekao je Milanović.

On je, međutim, spustio loptu, pojasnivši na šta je mislio.

Hrvatska neće napasti Srbiju, ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obavezama. Gde su bili dok sam godinu dana trubio o bosanskim Hrvatima? Država je kao koncept sebična tvorevina, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi – rekao je on.

O odluci o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj koja je, kako je rekao premijer Andrej Plenković, već doneta, Milanović poručuje da svi koji imalo razumeju pravo, znaju da to znači učešće Hrvatske u ratu.

  • Ratno stanje pravno ne postoji, ali defakto postoji. To je crta preko koje ne dozvoljavam – rekao je Milanović i istakao da to nisu vojna,”već pitanja sudbine i bezbednosti jedne države i ljudi koji, kako je kazao, ovde očekuju najbolji život”.

Uveren je, ističe, da radi ispravno i da je na onoj strani istorije koja je važna Hrvatskoj, kako kaže, našoj strani istorije.

  • Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu – naveo je hrvatski predsednik.

Ponovo je kritikovao ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana koji je, dodaje, u Briselu glasao o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne bezbednosti i hrvatskih oružanih snaga, koje imaju jednog vrhovnog komandanta.

Podsetio je da je ta odluka doneta bez njegovog znanja, što je, ističe, protivustavno.

  • Ta odluka nikoga ni na šta ne obavezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima obavezu, a nema je, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obavezu prema NATO-u… i nikakvih drugih – rekao je Milanović.

Ne mogu da se sastanem sa Nensi Pelosi, ionako uskoro neće biti na funkciji.

Milanović je rekao i da neće učestvovati na samitu Krimske platforme niti će se sastati sa američkom zvaničnicom Nensi Pelosi, jer, kako ističe, za dve sedmice, posle izbora u SAD, neće biti isto pošto pobede republikanci.

  • Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva sedmice neće biti to što je sada – rekao je Milanović u odgovoru na pitanje da li će se sastati sa Pelosi, a da su ga Amerikanci odbili.

Milanović je u Makarskoj, gde je prisustvovao Danu grada, rekao da mu je zanimljivo da se pojavila informacija da je tražio sastanak s Pelosijevom.

  • Tražila je američka ambsada, ali prekasno. Da je došao američki državni sekretar, verovatno bih ostao u Zagrebu, ovako ne – rekao je Milanović.

Smatra da je američki poziv verovatno bio kurtoazan, ali i da će, kako kaže, za dve sedmice na izborima u SAD pobediti republikanci, pa Pelosijeva više neće imati funkciju koju ima danas.

Na samitu Krimske platforme neće učestvovati jer, kaže, “ne zna da li pozvan”, a vidi i puno cinizma i nepoštovanja prema jadnom ukrajinskom narodu i ne želi da bude “još jedan pozer koji će u tome učestvovati”.

  • To je inicijativa predsednika parlamenata (Gordana Jandrokovića), ja sam predsednik države i zato ne učestvujem – rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare