Šta će Crnadak u Banjaluci reći Johanu Satleru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šta će Crnadak u Banjaluci reći Johanu Satleru

BiH neće do kraja godine dobiti status kandidata za EU, a ako bi nam Brisel i progledao kroz prste, ne bi nam učinili nikakvu uslugu, tvrdi Igor Crnadak, predsjednik Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini RS.

Crnadak je, uoči sastanka Parlamentarnog foruma BiH za evropske integracije, koji će biti održan sutra u Banjaluci, istakao da će na ovom skupu parlamentaraca gost biti Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH i da je to dobra prilika da se otvoreno razgovara o ozbiljnom zastoju na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Forum se održava u pravo vrijeme, jer je evropski put BiH blokiran, a od 14 preporuka EU Bosna i Hercegovina je ispunila samo dvije, koje nisu od suštinskog značaja. Jedna od njih je održavanje izbora u Mostaru, što ipak ima, ograničen, lokalni karakter, a druga je formalno ukidanje smrtne kazne u RS – rekao je Crnadak.

On je naglasio da BiH nije učinila skoro ništa na borbi protiv korupcije, te da je stanje u pravosuđu i dalje katastrofalno. Uz sve to, dodaje Crnadak, još nisu u potpunosti provedeni ni rezultati izbora iz 2018. godine, jer u Federaciji BiH nije uspostavljena vlast utemeljena na rezultatima tih izbora.

Jedan od bitnih neobavljenih poslova jeste, smatra Crnadak, i izborna reforma, jer građani BiH zaslužuju da glasaju slobodno, bez pritisaka i ucjena.

– Kad sve ovo uzmemo u obzir, jasno je da ne možemo očekivati kandidatski status do kraja godine, jer ga BiH ne zaslužuje. Ne treba da očekujemo da nam neko progleda kroz prste, nego moramo zbog sebe i svoje budućnosti provesti preporuke Evropske komisije – kaže Crnadak.

U radu Parlamnetarnog foruma BiH za evropske integracije, koji se održava sutra u Banjaluci, učestvovaće poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS i Skupštine Brčko Distrikta.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Stiglo 98.080 doza ruske vakcine

M.

Preminuo Kolin Pauel

M.

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Ostavite komentar