Šta će biti sa Golfom 9? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Šta će biti sa Golfom 9?

Elektrifikacija, kriza, Euro 7 norme. Mnogo je pitanja koja “vise nad glavom” naredne generacije najpopularnijeg hečbeka u Evropi.

Nema nikakve tajne da osma generacija Golfa nema ni blizu tako dobru prodaju kao što je to bio slučaj sa prethodnikom. Razloga ima dosta, od problema sa softverom na početku karijere, preko krize oko poluprovodnika i korona virusa, pa sve do navale SUV modela.

Dakle, sigurno je da ni uprava Volkswagena nije zadovoljna prodajom “osmice”, ali je činjenica je pred ovim modelom veliki broj izazova. Nove glasine koje stižu iz Nemačke upućuju na to da u Volfzburgu odavno razmišljaju na temu Golfa 9…

Uprkos svim problemima Golf je i prošle godine bio najprodavaniji automobil u Evropi, sa više od 312.000 registracija. Interesantno je da je gotovo 134.000 završilo u Nemačkoj, što dovoljno govori o tome koliki je stub prodaje tog automobila upravo domaće tržište.

Ove godine, nema šanse da će Golf prebaciti više od 300.000 registracija na Starom kontinentu, što će samo predstavljati još veći pritisak na ovaj hečbek. U septembru je nemački as imao manje od 18.000 registracija, tako da je daleko od prošlogodišnjih rezultata. Prema aktuelnim planovima Volkswagena, nova generacija Golfa koja će zameniti „osmicu“ trebalo bi da se nađe na tržištu 2026. godine.

No, to će biti nova iteracija samo u pres saopštenjima opskrbljenim marketinškim floskulama. Glasine iz Nemačke kažu da Volkswagen suštinski više nema nameru da ulaže veliki novac u razvoj narednog Golfa.

Zapravo, primeniće recept iz nedavne prošlosti kada je šesta generacija Golfa nasledila petu. Zapravo, to bi se pre moglo nazvati dubinskom restilizacijom jednog modela, nego potpuno novim automobilom. Tako se očekuje da se ista stvar desiti i sa “osmicom” i “devetkom”.

Dakle, malo promene izgleda, ista platforma, i drugačija paleta motora. Najverovatnije će se idući Golf oslanjati samo na plug-in hibridne pogonske sklopove. Podsetimo, novo izdanje ovakvih priključnih hibrida Volkswagena stiže 2023. godine i imaće domet od 100 km u EV režimu vožnje.

Ukoliko se isprati životni ciklus od sedam godina, onda će Golf 9 nestati sa tržišta 2033. godine. Kako je Evropska komisija predložila zabranu prodaje automobila sa SUS motorom 2035. godine, i ako se sa tim zaista slože i zemlje članice EU, onda je sasvim izvesno da desetu generaciju Golfa sigurno nećemo videti. Neki će se radovati, a neki će i plakati, pogotovo zbog činjenice da će ga naslediti električni model – po svemu sudeći druga iteracija vozila ID, prenosi AutoRepublika.

Danas objavljeno

Stiže novi Porsche

Vanja A

Na koju osovinu staviti bolji par guma?

Vanja A

Ne prave samo Ladu: “Ruski Rolls-Royce” izgleda spektakularno

Vanja A

Ostavite komentar