Šta bebe sanjaju? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šta bebe sanjaju?

​Mnoge roditelje novorođenčeta zanima sanjaju li njihove bebe.

Naučnici smatraju da sanjaju.

Dijelovi mozga koji kontrolišu našu “sanjalačku” aktivnost rano se razvijaju te su aktivni i prije rođenja.

Bebe spavaju znatno više od odraslih. Sve do trećeg mjeseca bebe provedu 50 odsto vremena u REM fazi sna, u kojoj sanjamo.

Ne znamo šta bebe tačno vide u snovima, ali naučne pretpostavke se temelje na stepenu kognitivnog razvoja bebe u određenoj fazi života, te fazi u kojoj se nalazi razvoj njihove imaginacije.

Dr Said Shanawani, neurolog i stručnjak za snove iz bolnice u Nju Džerziju, objašnjava da se mozak u REM fazi ponaša identično kao i kad smo budni, odnosno aktivan je i stalno procesuira informacije.

Upravo zbog toga, naučnici vjeruju da je ovo vrlo važna faza bebinog razvoja. Tako već nerođena beba, smatraju, može sanjati o zvuku majčinog glasa ili mutnim svjetlosnim slikama koje prodiru do nje, dok novorođenče može sanjati o licima i oblicima koje upoznaje.

S druge strane, naučnici kažu da, uprkos tome što znaju da bebe sanjaju, nisu sigurni mogu li bebe imati ružne snove, odnosno noćne more.

S obzirom na to da bebe već u prvih nekoliko mjeseci života imaju sjećanja na neke osjećaje ili stanja koja su im bila neugodna, poput osjećaja hladnoće, gladi ili mokre pelene, naučnici smatraju da je moguće da takva sjećanja utiču na kvalitet snova.

Da bebe sanjaju, čak i puno više od odraslih, tvrdi i dr Alan Grin, profesor pedijatrije sa Univerziteta Stenford. Beba od sedam dana najčešće spava 16 sati na dan, a bebe do 12 mjeseci mogu prespavati i 18 sati u danu. Bebama snovi, baš kao i odraslima, pomažu u procesuiranju proživljenog.

“Iako ne možemo s bebom razgovarati o tome šta je sanjala, postoje znakovi koji nas upućuju na to. Jedan od prvih je raspoloženje nakon buđenja. Ako je srećna i nasmiješena, sanjala je nešto lijepo, a ako je nervozna i plače, tad je u snu vjerovatno procesuirala neki manje ugodan doživljaj, poput gladi ili neudobne pidžamice”, kaže dr Grin.

Noćne more se javljaju oko druge godine jer djeca tad počinju da razumijeju da se u životu događaju i ružne stvari, a počinju razvijati i osjećaj straha. Prednost te dobi je da djeca mogu opisati svoje snove. Kako bi im pomogli da ih procesuiraju, roditelji mogu predložiti djetetu da nacrta šta je sanjalo i razgovarati o tome.

Napominje kako postoje tri sigurna znaka da je beba sanjala. Prvi je bebino trzanje u snu. Naučnici na univerzitetu u Ajovi smatraju da ti pokreti pokazuju da beba u snu radi na nekoj od svojih fizičkih sposobnosti koje na javi, iz dana u dan, sve više napreduju. Tako, naglašava dr Grin, ako beba u snu trza vratom i glavicom, neće proći dugo kad će početi sama da drži uspravno glavicu.

Drugi znak da sanja je smješkanje. Naučnici su uvjereni da se beba, čak i u dobi od samo mjesec dana, smješka u snu jer uživa sanjajući nešto lijepo.

Treći znak da beba sanja je pomicanje zjenica ispod kapaka, što je i kod odraslih znak da sanjaju. Naučnici sa univerziteta u Tel Avivu otkrili su, naime, da svaki put kad nam se zjenice pomaknu u snu, scene u snovima se mijenjaju.

(miss7mama.24sata)

Danas objavljeno

Moćno izdanje slavne glumice u fokus ne stavlja raskošno poprsje, već…

Zeljka

“Zaboravili ste da sam i ja ljudsko biće, osjećam se poniženo”

Zeljka

Prvi put nakon 40 godina – ABBA na crvenom tepihu

Zeljka

Ostavite komentar