SSD-ovi će postati primarni skladišni uređaji u laptopovima do kraja godine - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

SSD-ovi će postati primarni skladišni uređaji u laptopovima do kraja godine

Analitička kompanija Context World prognozira da će SSD-ovi u potpunosti zamijeniti HDD-ove kao primarni uređaj za skladištenje podataka u laptopovima do kraja godine, bar kada je u pitanju Zapadna Evropa.

Tokom četvrtog tromesečja 2019. godine čak 93,3% novih laptopova je prodavano sa SSD-ovima kao primarnim skladišnim uređajima.

Jedan od faktora, koji su pojačali prihvatanje SSD-ova, bio je pad cene NAND-a u 2019. godini, što je pojeftinilo korišćenje SSD-ova u potrošačkim sistemima. Čak i sada, 256GB SSD-ovi su pristupačni, a ovaj kapacitet je dovoljan da zadovolji potrebe prosečnog laptop korisnika.

Ovakav razvoj situacije naravno ne označava kompletan kraj HDD tržišta. Iako se važnost hard diskova na potrošačkom tržištu smanjila, SSD-ovi i dalje ostaju preskupi kao sredstvo za masovno skladištenje. HDD-ovi će nastaviti da se koriste kao sekundarni skladišni uređaji u laptopovima iz gornjeg segmenta i desktop sistemima.

Ovo važi i za NAS sisteme. U segmentu poslovnog tržišta HDD-ovi će nastaviti da se primenjuju dok god budu nudili bolju cenu u odnosu na SSD-ove.

Izvor: Overclock3d/Benchmark

Danas objavljeno

Pojavile se specifikacije Realme 9i, stiže sa LCD ekranom od 90Hz i SD 680 čipsetom

Vanja A

Moto Edge X30 tizeri otkrivaju trajanje baterije, dizajn kamere

Vanja A

Sony planira da uvede PlayStation uslugu sličnu Xbox Game Pass-u

Vanja A

Ostavite komentar