SSC Tuatara probila barijeru od 500 km/h - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

SSC Tuatara probila barijeru od 500 km/h

Dileme više nema, rekord je srušen, s prosječnom brzinom iz dva pokušaja od 508,11 km/h.

Septembra 13. 2007., SSC Ultimate Aero je osvojio krunu za najbrži serijski automobil na svijetu, s prosječnom brzinom od 412,22 km/h, iz dva pokušaja u suprotnom smjeru. Od tada je ova poželjna titula mijenjala vlasnike, da bi posljednji (zvaničan) rekorder bila Koenigsegg Agera RS s prosječnih 447,19 km/h.

U vezi s debatama oko sada već prošlog rekorda, treba reći da je Bugatti Chiron Super Sport 300+ postigao najveću brzinu, ali s obzirom da nije bilo pokušaja u suprotnom smjeru, rekord nije bio oficijelan. Ipak, treba reći da je hiperautomobil iz VW-ovog konglomerata postigao 490,48 km/h.

Sada to više nije bitno, jer smo dobili novog rekordera, a njegovo ime je SSC Tuatara. Na istom pravcu, State Route 160 kraj Las Vegasa, gdje je rekord postavila Agera RS novembra 2017., našao se i američki hiperautomobil.

Povjerenje je pruženo trkačkom vozaču, Oliveru Vebu, u pokušaju da se s trona skinu Agera RS i Chiron Super Sport. Serijski primjerak sa serijskim gumama, uspio je da ostvari prosječnu brzinu od nevjerovatnih 508,73 km/h! Niste impresionirani? Oliver Veb je čak rekao da je automobil do kraja “dobro povlačio” i “nije gubio dah”, dodavši da bi brzina bila još veća da nije bilo unakrsnih vjetrova.

Tuatara je takođe usput oborila još par rekorda, koje je držala spomenuta Agera RS. SSC je sopštio da je ostvaren  rekord u “letećoj milji” na javnom putu (503,92 km/h), kao i “letećem kilometru” na javnom putu (517,16 km/h).

Suvišno je reći da je brzina od 532,93 km/h apsolutno najviša  u svijetu serijskih automobila. Oliver Veb je izjavio da je moćni hiperautomobil ubrzao čak 32 km/h u posljednjih pet sekundi, tako da je definitivno bilo prostora za “još”.

SSC North America je organizovala napad na rekord po propisima, koristeći sertifikovanu GPS opremu, uz dva ovlašćena svjedoka na licu mjesta radi verifikacije. Uređaj za mjerenje brzine je koristio u prosjeku oko 15 satelita, da bi se što preciznije odredili impresivno ubrzanje i brzina Tuatare.

Da podsjetimo, ovaj automobil je pogonjen twin-turbo 5,9-litarskim “flat-plane” V8 motorom sa 1.774 ks (kada se kao gorivo koristi E85). S regularnim benzinom (91 oktan) automobil i dalje proizvodi kolosalnih 1.370 konja.

Proizvodnja je ograničena na seriju od 100 primjeraka, a isporuke kupcima su u toku. Cijene kreću od 1.625.000 dolara, pa do 1,9 miliona za “napucanu” verziju s “High Downforce Track Pack” paketom.

S obzirom da se Bugatti povukao iz jurnjave za svjetskim rekordima, ostaju još samo Hennessey s Venomom F5 i Koenigsegg s Jeskom Absolut, kao eventualni kandidati za napad na Tuataru.

(Vrele Gume)

Danas objavljeno

Kako izgleda jedini blindirani 911 na svijetu

V.R.

Tesla restilizovao modele S i X, izbacio klasičan volan

V.R.

Od tri najprodavanija modela u Evropi, dva su na struju

V.R.

Ostavite komentar