11. Augusta 2022.

Srpsko kulturno nasljeđe pod neprekidnom prijetnjom od uništenja do preotimanja

Big Portal

Iz Ministarstva ističu da izjava prištinskog ministra kulture Hajrula Čekua da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i da je prisustvo Kfora oko manastira Visoki Dečani simbolično, predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasljeđa u južnoj srpskoj pokrajini.

U saopštenju se ističe da ugrožavanje prava i kulturnog nasljeđa, nažalost, predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podsjeća da su jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, a od 2006. godine je upisan i na Uneskovu listu Svjetske baštine u opasnosti.

Stoga, dodaje se u tekstu, nije jasno na koje bezbjednosne izvještaje se poziva Čeku, imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih.

Ministarstvo podsjeća i na najnoviji izvještaj Misije OEBS iz jula ove godine, koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična djela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve od 2014. do 2020. godine.

Posebno napominje da je tokom orkestriranog pogroma širom Kosova i Metohije u martu 2004. godine uništeno ili srušeno 136 objekata srpske pravoslavne crkve, od kojih većina građevina do danas nije obnovljena.

Ministarstvo kulture srbije ukazuje da Priština još jednim u nizu apsurdnih nastupa predstavnika privremenih institucija u naporu da promoviše lažnu državu, pokazuje odsustvo i najobičnijeg razumijevanja za smisao kulturnog nasljeđa i brige o kulturi.

Zato, dodaje se, ne treba da čudi da brigu Srbije za kulturno i vjersko nasljeđe proglašavaju za zloupotrebu oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasljeđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, kao što su činili 2004. godine, već ih “samo” ugrožavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vjernike.

  • Njih očigledno boli činjenica da svest o pravednosti i uspehu zalaganja Srbije za negovanje kulturnog nasleđa postaje sve bolje prepoznato širom sveta i da zaštita prava na baštinu kojoj su posvećeni Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja dobija sve više na značaju – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije dodaje da će nastaviti da ukazuje na podmetanja i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrijednost srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji za nacionalni identitet i svjetsku baštinu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare