Srpsko kulturno nasljeđe pod neprekidnom prijetnjom od uništenja do preotimanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srpsko kulturno nasljeđe pod neprekidnom prijetnjom od uništenja do preotimanja

Srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji pod neprekidnom je prijetnjom, od fizičkog uništenja i skrnavljenja do falsifikovanja i preotimanja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Iz Ministarstva ističu da izjava prištinskog ministra kulture Hajrula Čekua da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i da je prisustvo Kfora oko manastira Visoki Dečani simbolično, predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa stvarne ugroženosti srpskog kulturnog nasljeđa u južnoj srpskoj pokrajini.

U saopštenju se ističe da ugrožavanje prava i kulturnog nasljeđa, nažalost, predstavljaju tešku svakodnevicu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo podsjeća da su jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, a od 2006. godine je upisan i na Uneskovu listu Svjetske baštine u opasnosti.

Stoga, dodaje se u tekstu, nije jasno na koje bezbjednosne izvještaje se poziva Čeku, imajući u vidu jednoglasnu odluku Uneska da srpski manastiri na Kosovu i Metohiji ostanu na listi ugroženih.

Ministarstvo podsjeća i na najnoviji izvještaj Misije OEBS iz jula ove godine, koji ukazuje na brojne vandalizme i krivična djela počinjena na objektima i lokalitetima Srpske pravoslavne crkve od 2014. do 2020. godine.

Posebno napominje da je tokom orkestriranog pogroma širom Kosova i Metohije u martu 2004. godine uništeno ili srušeno 136 objekata srpske pravoslavne crkve, od kojih većina građevina do danas nije obnovljena.

Ministarstvo kulture srbije ukazuje da Priština još jednim u nizu apsurdnih nastupa predstavnika privremenih institucija u naporu da promoviše lažnu državu, pokazuje odsustvo i najobičnijeg razumijevanja za smisao kulturnog nasljeđa i brige o kulturi.

Zato, dodaje se, ne treba da čudi da brigu Srbije za kulturno i vjersko nasljeđe proglašavaju za zloupotrebu oni koji smatraju da je napredak u čuvanju kulturnog nasljeđa to što trenutno ne pale i ne ruše crkve i manastire, kao što su činili 2004. godine, već ih “samo” ugrožavaju izgradnjom puteva, skrnavljenjem, krađama, otimanjem zemljišta, zabranom službe i napadima na nadgrobne spomenike i vjernike.

  • Njih očigledno boli činjenica da svest o pravednosti i uspehu zalaganja Srbije za negovanje kulturnog nasleđa postaje sve bolje prepoznato širom sveta i da zaštita prava na baštinu kojoj su posvećeni Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja dobija sve više na značaju – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije dodaje da će nastaviti da ukazuje na podmetanja i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrijednost srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji za nacionalni identitet i svjetsku baštinu.

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar