Srpski učenici napadnuti u školi u Podgorici - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srpski učenici napadnuti u školi u Podgorici

Učenici srpske nacionalnosti napadnuti su verbalno i fizički u Osnovnoj školi (OŠ) “Dragiša Ivanović” u Podgorici, ali još uvijek nema reakcije nastavnog kadra, uprave škole, nadležne inspekcije i resornih ministarstava. Učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu “Čavoglavu”,…

Učenici srpske nacionalnosti napadnuti su verbalno i fizički u Osnovnoj školi (OŠ) “Dragiša Ivanović” u Podgorici, ali još uvijek nema reakcije nastavnog kadra, uprave škole, nadležne inspekcije i resornih ministarstava.

Učenica osmog razreda čiji su inicijali K.P. prvo, ispred zbornice i u prisustvu dežurnog nastavnika M.B, pjevala ustašku pjesmu “Čavoglavu”, ali niko od nastavnog kadra nije reagovao.

Narednog dana K.P. je donijela nož u školu i u učionici ga stavila pod grlo učenici J.P.

Iako je nastavnica odmah prekinula čas i pozvala razrednu S.B, učenica K.P. je dan poslije u učionici napala učenike J.P, B.I, P.Š. i J.J, udarajući ih pesnicama i nogama.

Kada su sutradan u školu došli roditelji napadnutih učenika došlo je do konflikta sa roditeljima K.P, koja nije prestala sa provokacijama i napadima – uslijedio je atak na učenika D.Đ. kojem je zaprijetila riječima: “Vidjećeš ti, Srbine, šta te čeka!”.

Nakon što je reagovala majka učenika D.Đ. i poručila K.P. da joj tako nešto ne pada na pamet, jer će joj biti uzvraćeno, situacija se nakratko smirila, da bi potom uslijedila nova provokacija – K.P. u školu donosi improvizovane letke rukom pisane: “Marš, Srbi, napolje. CG upravljaju Hrvati” i dijeli ih po razredu.

Na dodjeli svjedočanstava K.P. je u učionicu unijela hrvatsku zastavu, a učenicima D.Đ. i J.P. rekla: “Pose… vam se na Vidovdan”.

Ona je, tom prilikom, osim šahovnice, u školu unijela i alkohol.

Majka učenika D.Đ. rekla je da je ovakvo ponašanje za svaku osudu i da je nedopustivo pasivno ponašanje uprave škole i nastavnog kadra.

– Posljednji je čas da reaguju nadležne inspekcije i resorna ministarstva, dok posljedice ne budu još veće. Stvar je otišla predaleko, posebno što se dešava u OŠ. Konflikti iz društva se prenose na škole, a posebno su ugrožena djeca srpske nacionalnosti – napominje majka ovog učenika.

Ona je pozvala i Ambasadu Srbije u Podgorici da pomno prati ovaj slučaj.

Mediji su pokušali da dobiju komentar od nadležnih u OŠ “Dragiša Ivanović”, ali se nisu javljali na dostupne telefone.

Zatražen je i komentar od Ministarstva provjete, ali do objavljivanja ovog teksta odgovora iz resora kojim upravlja Damir Šehović odgovora nije bilo.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Kina proslavlja Dan državnosti

M.

Detalji zločina u Beogradu: Ubijena žena radila kao doktorica u Bijeljini

M.

Vučić u Bugarskoj: “Važno za Srbiju”; “Teška jesen i još teža zima”

M.

1 Komentar

Banjalučanin 28 Juna, 2019 at 11:15 am

Ovo su samo prvi odjeci ludila i užasa koji smo ostavili našoj djeci . Posledice urušavanja Obrazovanja ćemo tek osjetiti.

Odgovori

Ostavite komentar