"Srpski rukomet je paradoks svjetskih razmera" - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

“Srpski rukomet je paradoks svjetskih razmera”

Bivši rukometni reprezentativac Srbije Nikola Manojlović izjavio je da je neuspeh “Orlova” na Evropskom prvenstvu rezultat lošeg rada Rukometnog saveza Srbije.

Srbija je sa dva poraza od Belorusije i Crne Gore završila nastup na EP, a u ponedeljak od 20.30 igra poslednji meč protiv Hrvatske, koja je već obezbedila drugu fazu.

“Ovo što se događa sa srpskom reprezentacijom u Gracu nije izolovan slucaj. Sve je to posledica katastrofalnog sistemskog nerada u Rukometnom savezu Srbije u poslednjih 20 godina. Ljudi koji tamo rade ne žive za rukomet, oni od njega žive. Rukomet shvataju kao izvor svojih prihoda. Sve je to uzrok onoga što danas gledamo na terenu. Nisu krivi ni igrači, ni stručni štab, kriv je sistemski nerad tokom kom dugog niza godina”, rekao je Manojlović za portal Index.hr.

Manojlović je naveo i da je srpski rukomet paradoks u svetskim razmerima, jer je kako kaže, Srbija uvek imala “odlične igrače, ali do nekog pravog rezultata ne može da dođe”.

“Tužno je da smo u tom periodu uzeli samo jednu medalju, a i nju smo osvojili na domaćem terenu (2012, u Beogradu), kad smo svi bili naterani da damo svoj maksimum da se ne osramotimo pred navijačima. Ilić je godinama bio jedan od najboljih svetskih igrača, Vujin je svetska klasa, Srbija ima Nenadića koji je najbolji evropski igrač prošle godine, Simić je osvojio Ligu šampiona, a Cupara fantastično brani u Vespremu. Imamo igrače, ali ih iz nekog razloga ne vodimo ili ako ih i vodimo, za reprezentaciju igraju neuporedivo slabije nego u svojim klubovima”, rekao nam je Manojlovic.

On smatra da selektor Nenad Peruničić nije kriv za situaciju u kojoj se nalazi srpski rukomet, ali tvrdi da je njegovo postavljanje na klupu reprezentacije samo jedna u nizu loših odluka u Rukometnom savezu Srbije.

“Teško mi je njega definisati. Peruničić je jednostavno produkt užasnog sistema. Bio je izuzetan igrač, ali kao trener nije napravio baš ništa, što bi bilo zalog da dobije selektorsku stolicu. U Zvezdi je promenio više od 100 igrača u nekoliko godina koliko je bio trener, a nije napravio ništa. Bez novca nema ni rezultata, a samim tim ni on nije mogao napredovati kao trener. Njegovo postavljanje za selektora smatram neprimerenim. Ne zato što je on loš čovek ili što je bio loš igrač, već zato što je kao trener bio nepripremljen za tu poziciju”.

Kako ističe, Savez ga nije pripremao za tu poziciju.

“Nije mu data nijedna mlada selekcija da se uči, već je odmah dobio seniorsku reprezentaciju da se uči na njoj. Dečije bolesti morao je proživljava sa najboljom ekipom. Meni je to neshvatljivo. Bili smo 18. na SP, a ove kvalifikacije smo prošli samo zahvaljujući čudnim rezultatima i neobičnim spletom okolnosti. U pripremnom periodu imali smo samo jednu pobedu, protiv Egipta kod kuće, kad je došao s nekom trećom ekipom. Peruničić ima svojih ograničenja kao trener, ali je u prvom redu produkt sistema koji ne valja”, zaključio je Manojlović.

Danas objavljeno

“Jokić je jedinstven – najveći problem je njegova brzina”

Vanja A

Kirjos: Ne izlazim na teren u kostimu klovna

Vanja A

Kolins: Ne mogu biti srećnija, trud se isplatio

Vanja A

Ostavite komentar