7. Novembra 2022.

Srpski policajci razdužuju opremu, poslanici Srpske liste vratili mandate

Big Portal

Oni u manjim grupama ulaze u zgradu policije.

Zbog posljednjih jednostranih poteza Prištine, više od 300 srpskih policajaca juče je napustilo kosovsku policiju, tako što su uručili otkaze i razdužili uniforme.

To su zatim učinili i srpski policajci na prelazima Jarinje i Brnjak kao i Srbi iz Stanice za kontrolu i nadzor Leposavić koja se nalazi uz granični prelaz Jarinje.

Takođe, i Srbi zaposleni u američkoj firmi “Balkan International Security” koji su bili angažovani kao spoljno obezbjeđenje Euleksa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, dali su kolektivan otkaz, rekao je sinoć za KoS Sev jedan od bivših radnika Ignjat Vuletić.

Srbi sa sjevera KiM su se povukli iz kosovske policije nakon što su u subotu politički predstavnici Srba i Srpske liste donijeli odluku da se povuku iz svih kosovskih institucija na severu pokrajine zbog kršenja briselskog sporazuma.

Poslanici Srpske liste vratili mandate
Deset poslanika Srpske liste u Skupštini samoproglašenog Kosova jutros je vratilo mandate zbog prištinskog kršenja briselskih sporazuma i odluke kojom je naloženo Srbima da izvrše preregistraciju vozila sa srpskih na “RKS” tablice.

Iz Sekretarijata Skupštne potvrđeno je Srni da su mandate vratili svi poslanici Srpske liste uz obrazloženje da mandat vraćaju iz moralnih i ličnih razloga.

“Administarcija u Sekretarijatu Skupštine prihvatila je ostavke i uredno zavela u protokolu”, naveli su iz Sekretarijata.

Mediji sa sjevera Kosova prenijeli su da je 12 Srba zaposlenih kao spoljno obezbjeđenje objekta Euleksa u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice razdužilo uniforme i napustilo radna mjesta.

Srbi su napustili i službu u Kosovskoj policiji i sada kontrolu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i javni red i mir, vrše pripadnici iz redova ostalih nesrpskih zajednica.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosmeta donijeli su odluku da napuste sve političke institucije – skupštinu i vladu privremene uprave u Prištini, kao i četiri opštine na sjeveru Kosmeta, pravosudne organe, policiju i administraciju.

Odluka o napuštanju institucija ostaje na snazi sve dok Priština ne počne da poštuje sporazume, ne povuče odluku o tablicama i ne formira zajednicu srpskih opština.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare