Srpski paroh iz Petrinje: Dosta povrijeđenih, non-stop tlo podrhtava - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srpski paroh iz Petrinje: Dosta povrijeđenih, non-stop tlo podrhtava

Bilo je strašno, posebno ovaj poslednji udar, kaže sveštenik pravoslavne crkve u Petrinji Saša Umićević i navodi da se sada neprekidno čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povrijeđenih.

Zbog prekinutih komunikacijskih veza rekao je da ne zna šta je sa Srbima u okolnim selima.

“Mi smo dobro, hvala Bogu. Prošli smo bez povreda, sinoć smo otišli iz parohijskog doma, pošto nije bio siguran za dalji boravak”, kaže Umićević za Sputnjik.

“Hvala Bogu da smo došli ovdje, ne znam kako bi smo prošli da smo ostali u parohijskom domu, stručnjaci su juče utvrdili da nije za dalji boravak. Ovdje smo kod nekih ljudi u stanu, evo jutros su nas obišli naš vladika Gerasim, Milorad Pupovac i stručnjaci, statičari iz Zagreba. Hvala Bogu, svi smo na vrijeme izašli iz kuće pored crkve, nekih desetak minuta prije ovog udara, taman sam stigao do ove kuće gdje trenutno boravim, kad se dogodio najgori potres”, kaže paroh.

Vidno je uzbuđen, jer ne zna šta je s njegovim parohijanima, a oko njega su kaže stravični prizori.

“Vidim da ima veoma mnogo srušenih objekata, nažalost, ima i poginulih, odmah tu uz naš parohijski dom je dijete poginulo, kuća se srušila na njega. Ne znam šta bih rekao, neka nam je Bog u pomoći,” rekao je on.

Protojerej Saša Umićević kaže da je Petrinja danas pretežno hrvatski grad, ali da da ima i dosta Srba u oko 250 pravoslavnih domova.

Zabrinut je sve, za svoj narod, ali i za hramove.

“Ne znam šta je sa crkvama, ne znam, jer ne mogu nigdje da se maknem odavde, non-stop tlo podrhtava, bukvalno se oseti na svakih pola minuta. U okolini grada su sela u kojima živi srpsko stanovništvo. Nemam informacije o njima, vrlo je teško dobiti bilo koga, veze su u prekidu, a internet malo radi, malo ne radi. Sada je, poslije ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, seizmolozi misle da nije dobro,” kaže otac Saša za Sputnjik.

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar