5. Septembra 2022.

Srpski odgovor Šolcu i Makronu

Big Portal

Srbija “nikada nije bežala od teških odluka” i donosila ih je kada su u interesu njenih građana, rekla je u Kosovskoj Mitirovici premijerka Ana Brnabić, reagujući na to pismo.

Ona je rekla novinarima i da su “neki drugi” bežali od teških ali i od lakih, “potpuno prirodnih odluka”, te napomenula da je “ta adresa u Prištini“, prenela je televizija N1.

“Ne bi bilo umesno da ja komentarišem pismo Šolca i Makrona, jer je upućeno predsedniku (Aleksandru) Vučiću, ali mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosili smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana”, rekla je ona.

Kako je rekla, spremni su na “donošenje koliko god teških odluka“.

“To je naša dužnost i odgovornost“, naglasila je.ona. Brnabićeva je kazala i da je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) osnova Briselskog sporazuma.

“Prvog sporazuma o normalizaciji… Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u aprilu je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a još uvek nemamo ZSO.

Kazala je da je “Srbija spremna na kompromis”, ali ako je, kako je rekla, to u interesu mira i stabilnosti i obezbeđivanja kvalitetnijeg života građana.

Navela je i da je “Vučić uspeo, u okviru onoga što je potpisano” da sačuva srpske lične karte na Kosovu i Metohji, te ocenila da “to našem narodu umnogome olakšava život ali omogućava i prisustvo Srbije na KiM”.

“Sve ono što doprinosi miru i stabilnosti, međusobnom razumevanju, mi smo spremni da o tome razgovaramo, i u svakom trenutku budemo za pregovaračkim stolom…”, rekla je ona.

Naglasila je istvoremeno da zvanični Beograd mora da insistira i apeluje, pre svega, na države članice EU i same institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, jer su, kako je podsetila “oni garant tog sporazuima”.

“Mi moramo da vidimo što pre uspostavljanje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je Ana Brnabić.

Makron i Šolc pisali su Vučiću u, kako su naveli, presudnom trenutku za bezbednost u Evropi i stabilnost u regionu.

Apelovali su na njega da “pokaže spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine“, a zadužili su i svoje savetnike Jensa Pletnera i Emanuela Bona da u tom procesu pomognu evropskom posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku. Pismo istog sadržaja od Makrona i Šolca je dobio i premijer Kosova Aljbin Kurti”, prenela je televizija N1.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare