15. Maja 2020.

Srpski naučnici napravili test na prisustvo antitela na koronavirus

Big Portal

Ona je objasnila da se radi o „eliza testu“ koji se koristi da se utvrdi prisustvo antitela, tj da li su osobe došle u kontakt sa virusom i da li su razvili neku vrstu zaštite imuniteta prema virusu.

„Eliza nije potvrda za aktivnu fazu infekcije, već naš odgovor na virus“, pojasnila je.

Naučnici su brzo razvili ovaj test, a Ignjatović objašnjava da je prototip razvijen za deset dana.

“Za deset dana razvijen je prototip testa, potrebno je sada da ga testiramo ga na velikom broju uzoraka, i da imamo 1.000 negativnih i 500 pozitivnih da bi mogli da trvrdimo da imamo razvijen prototip testa”, objasnila je.

“Svakako smo uspešno obavili ono što je od nas očekivano”, dodaje.

Izvor: N1

Početkom prošle nedelje počelo je epidemiološko istraživanje kolektivnog imuniteta koje obuhvata 7.000 domaćinstava. Testirana je i prva od 1.600 porodica iz Beograda i počelo je pozivanje porodica u unutrašnjosti.

Na beogradski Institut za primenu nuklearne energije stiglo je prvih osam uzoraka uzetih od ljudi iz Beograda koji učestvuju u epidemiološkoj studiji koja bi trebalo da utvrdi da li postoji kolektivni imunitet na koronavirus. Studijom rukovodi medicinski fakultet, uzorci se uzimaju u Zavodima za javno zdravlje u različitim gradovima. Na Institutu očekuju da će narednih dana broj uzoraka biti veći, jer se sistem tek uspostavlja.

Kako je objasnila Ignjatović, a trenutno se svi uzorci obađuju uvoznim testovima koji imaju sertifikate za primenu.

“Paralalno se primenju i naši testovi, ali se naši ne primenjuju za izdavanje rezultata dok se u potpunosti ne definiše”, pojasnila je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare