"Srpski narod nema šta da čeka": Dodik naveo jedini način da Srpska ostane u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Srpski narod nema šta da čeka”: Dodik naveo jedini način da Srpska ostane u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da RS želi da se vrati na slovo Ustava BiH i da je to jedini način na koji može ostati u BiH.

Poručio je i da, ako to ne bude moguće, onda srpski narod tu nema šta da čeka, preneo je RTRS.

Dodik je istakao da je politička volja u Republici Srpskoj takva da će Srpska odbiti sve što je van Ustava BiH i povući svoje saglasnosti koje su ranije date, a to su vojska, indirektni porezi i Visoki sudski i tužilački savet.

Govoreći o predstojećem susretu u Beogradu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, Dodik je rekao novinarima da će sagovornika upoznati, između ostalog, o radu Ustavnog suda BiH.

“Vidimo da sve ono što su u atmosferi pritiska, nametanja, pretnji koje su sprovodili, pre svega Amerikanci i neki zapadni Evropljani, srpski narod nije dobio ništa od toga što su se razvlastila naša prava koja smo imali po Ustavu”, naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da odluke u kome tri stranca i dva Bošnjaka oduzimaju srpskom narodu šume, zemljište vode ka tome da će sutra reći da Vlada Republike Srpske nema pravo da ima budžet već da mora biti odobren od BiH, te dovesti u pitanje, kao što već najavljuju, “ime i prezime, kao što su doveli u pitanje i dan osnivanja Republike Srpske”.

“Pozivam sve da stanemo iza toga, ovo nije nikakva avantura, nego odsudna borba za naša prava. Mislim da svako ko bude izvan toga da će sam sebe obeležiti kao neko ko se ne bori za narodne i nacionalne interese i Republiku Srpsku”, istakao je Dodik u Novoj Topoli kod Gradiške.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je da je spreman da razgovara sa svima u Republici Srpskoj o tome. On je napomenuo da su se SNSD i koalicioni partneri usaglasili o tom pitanju i da je u toku izrada dokumenata koji će doći na parlament.

“Imam nameru upoznati o tome predstavnike međunarodne zajednice. Mi ne radimo ništa tajno, radimo ono što je neophodno da bi odbranili svoja prava”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u Republici Srpskoj postoje oni koji uporno pokušavaju da prikažu neku drugu situaciju.

“Bez obzira na indukovane priče, afere kako to oni zovu, veliku galamu, narod mora da razume da je to isključivo za to da se odvrati pažnja sa suštinskih tema, a to je Republika Srpska i pitanja koje sam naveo”, kaže Dodik.

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar