SRPSKI NARKO-KARTEL U PERUU:“Tito” glavni diler kokainom, tone droge prebacuje u Evropu - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

SRPSKI NARKO-KARTEL U PERUU:“Tito” glavni diler kokainom, tone droge prebacuje u Evropu

Srpski narko-kartel postao je jedan od najjačih kupaca kokaina iz Perua, do te mjere da je zbrisao Meksiko i Ameriku sa liste glavnih destinacija za distribuciju ove droge, preusmjerivši tržište u Istočnu Evropu.

Mehanički kvar na podmornici koja je iz Perua isplovila prošle nedjelje s ciljem da stigne u Meksiko otkrio je ne samo da se u njoj nalazi dvije tone kokaina, već je i naoštrio Upravu za borbu protiv narkotika Južne Amerike (Dirandro) i Sjedinjenih Američkih država (DEA) da uđu u trag najvećem kupcu kokaina iz Perua i vođe mafije koji ovu drogu švercuje u Evropu – srpskom državljaninu, starosti između 45 i 50 godina, čije je hapšenje od veće važnosti nego što je to svojevremeno važilo za Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo, meksičkog kralja droge koji izdržava doživotnu robiju u Americi zbog trgovine drogom.

Ovako je za peruanski list El komersio opisao specijalac iz Uprave Dirandro Srbina, čije se ime ne zna sa sigurnošću i čije je lice misterija, a kojeg svi zovu Tito, po nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Iako je kokain zaplijenjen prije nekoliko dana trebalo da stigne u Meksiko, ova država, kao ni Sjeverna Amerika, nije više glavna destinacija za kokain koji se proizvodi u Peruu. Naime, posljednjih godina uočeno je prisustvo, kako je nazivaju, „neprobojne“ mafije trgovaca drogom iz Istočne Evrope. Naime, luka Paita u gradu Piuru je mjesto gdje se droga dovozi i odakle se transportuje za Belgiju, a izvor iz peruanske policije otkrio je da je Tito najveći kupac te droge.

Jedna od posljednjih zapljena droge u koju je umiješan ovaj Srbin, prema pisanju peruanskih medija, ostvarena je ljetos, kada je, kako je saopštila policija, vozač Fernando de Olazabel koji je bio zadužen za isporuku kokaina u Belgiju uspio da ukrca 500 kilograma u luci Paita. Plan je uspio, pa je Tito tražio da mu on pošalje na isti način 3,3 tone kokaina. Ali, agenti južnoameričke agencije i američke DEA već su pratili njegovo kretanje i droga je zaplijenjena. Titov pomoćnik im je, međutim, ispao iz radara i sada se negdje krije u Americi.

– Trgovci drogom znaju da je Paita krhka, ranjiva luka – objasnio je za El komersio izvor iz Dirandra.

Specijalac pri Upravi Dirandro, koja sarađuje sa američkom DEA, opisujući Tita, rekao je da je on “čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište drogom.”
Podaci iz šture biografije Tita otkrivaju kako je on razvio mrežu ljudi i kako su stigli do Perua. Prema dosadašnjim informacijama, prije nekoliko decenija Srbin je bio trener uspješnih profesionalnih boksera u Srbiji.

Prema policiji, u “mutnom svijetu boksa”, uspostavio je kontakte s južnoameričkim dilerima droge. Za kratko vrijeme počeo je da se bavi drogom proizvedenom u Boliviji, Kolumbiji i Peruu, kojima je snabdijevao evropsko tržište, a najbolji način da kokain stigne u Evropu bio je na komercijalnim brodovima, čija je prva stanica luka Antverpen u Belgiji. Analitičarka Džejm Antezana rekla je da se sada može reći da u Peruu postoji srpski narko-kartel.

Prema riječima specijalca iz Uprave Dirandro, Titova mafija obrće ogromne količine novca u Peruu kroz kupovinu kuća, kompanija.

Pali Titovi saradnici

U početku je Tito slao pripadnike svog klana da kontrolišu isporuku droge od strane Peruanaca, pišu tamošnji mediji. Jedan od njih, Zoran Jakšić (57) osuđen je u aprilu ove godine na 25 godina zatvora. Njegov drugi saradnik, David Cufaj, uhapšen je u januaru 2017. sa dvije tone kokaina koje je sakrio u gomili špargle koji je trebalo da pošalje u Belgiju. Još jedan Srbin, Smail Šikalo, uhapšen je u januaru sa gotovo tonu i po kokaina, koja je takođe trebalo da stigne u Belgiju.

(Blic)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar