27. Oktobra 2020.

Srpski nacionalni savjet: Srbi u Crnoj Gori ugroženi i kao manjinski, i kao relativno većinski narod

Big Portal

Povodom odluke crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava o raspodeli sredstava za finansiranje nevladinih organizacija, Srpski nacionalni savet je saopštio da među organizacijama koje su dobile 845.000 evra iz budžeta nije bilo nijedne srpske organizacije ili udruženja čiji osnivači nisu poverenici vladajuće koalicije.

Srpski nacionalni savet objavio je i zvanične statističke podatke o zastupljenosti srpskog naroda u državnim institucijama.

Tekst saopštenja prenosimo u celini:

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore konačno je okončalo odluke o raspodeli sredstava za finansiranje nevladinih organizacija. U pitanju je finansijska podrška projektima i programima nevladinih organizacija koji doprinose zaštiti lica sa invaliditetom od diskriminacije i promocije jednakosti u 2020. godini, razvoju i unapređivanju prava manjinskih naroda i podršci rodnoj ravnopravnosti. Komisije Ministarstva za navedena tri konkursa podelile su 845.000 evra isključivo organizacijama koje već više godina imaju njihovu podršku.

Naravno da među tim organizacijama nije bilo nijedne srpske organizacije ili udruženja čiji osnivači nisu poverenici vladajuće koalicije. Računajući raspodeljena sredstva u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u visini od 1,2 miliona evra za 2020. godinu samo po osnovu ovih izdvajanja poverenici odlazeće vlasti u tekućoj godini podržani su sa više od dva miliona evra.

Ako se to pomnoži sa tri godine, u kojima su srpske organizacije izopštene iz raspodele sredstava za očuvanje identiteta, dolazi se do cifre veće od 6,2 miliona evra, koje je odlazeća vlast izdvojila za podršku organizacijama i pojedincima bliskim svojim programskim ciljevima.

Diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori prisutna je i u svim drugim segmentima života i rada, što se posebno ogleda u zastupljenosti srpskog naroda u državnim institucijama, koje po istraživanjima zvaničnih organa Crne Gore, izgleda ovako:

Tabela broja i procenta zaposlenih građana srpske nacionalnosti u najznačajnijim crnogorskim institucijama po poslednjem državnom istraživanju

Ovakav odnos aktuelne vlasti, nažalost, ne zabrinjava ni političke stranke niti nevladin sektor, koji su godinama uoči raspodele sredstava osporavale pravo srpskim organizacijama da u skladu sa zakonskom regulativom dobijaju sredstva za očuvanje identiteta.

O diskriminaciji srpskog naroda koja se nastavlja i nakon izbornog poraza odlazeće vlasti moglo bi se govoriti u nedogled. A zaključak je da postojanost srpskog naroda u Crnoj Gori nije priznata, da srpski narod nema svoj status i da ne može koristiti ni prava manjinskog, ni relativno većinskog naroda.

Sputnjik

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare