Srpski kandidat za Oskara film "Dara iz Jasenovca" - BIGportal.ba
Ex Yu

Srpski kandidat za Oskara film “Dara iz Jasenovca”

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića u trci je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije (FCS).

O tome je odlučila komisija u kojoj su bili član Američke akademije Filmske umjetnosti i nauke, član komisije prema prijedlogu FCS-a Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana, Miroslav Lekić ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije, Ivana Kronja i Tanja Bošković prema prijedlogu Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije, Sandra Perović ispred Upravnog odbora FCS-a, Dara DŽokić ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije i Dejan Lutkić prema prijedlogu FCS-a.

U obrazloženju komisije je navedeno da je izabrani film emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom, nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama.

Članovi komisije su istakli visok umjetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom “ansambl filmu”, naročito kada je riječ o ženskim likovima.

“Ceneći, pre svega, kvalitet filma, a imajući u vidu i značaj teme kojom se bavi, komisija sa velikim zadovoljstvom bira film ‘Dara iz Jasenovca’ kao srpskog kandidata za nagradu ‘Oskar’”, stoji u obrazloženju.

Na konkurs su bili prijavljeni i filmovi “Otac” Srdana Golubovića, “Ime naroda” Darka Bajića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, “Pijavice” Dragana Marinkovića, te “Realna priča” Gordana Kičića.

Nezavisne

Danas objavljeno

“Ludo” obećanje Marije Šerifović: “Ako pobjedimo Švajcarsku, oblačim kostim na golo tijelo”

Vanja A

Kako je Nenad Okanović dobio ulogu Sina Dragana!

Vanja A

Darko Lazić uživa sa djevojkom u Dubaiju

Vanja A

Ostavite komentar