17. Augusta 2019.

Srpski gradić koji su Amerikanci proglasili najbolje čuvanom tajnom na svijetu

Big Portal

Subotica se opisuje kao grad izvučen sa stranica bajke.

“Šarolike zgrade u stilu Ivice i Marice zaludiće korisnike Instagrama, a ipak, iznenađujuće, Subotica nije dospjela pod svjetski radar turizma i dizajna uprkos tome što je na svega dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim neotkrivenim blagom Istočne Evrope.”

https://www.instagram.com/p/B1OFr7oIYuN/?utm_source=ig_embed

Daily beast ukazuje da je ovaj grad naseljen već 3.000 godina, iako se prvi put pominje u pisanim dokumentima 1391. Američki portal pominje i istoriju grada, uključujući arhitekturu kroz vijekove, te ukazuje da je Subotica smještena na specifičnoj lokaciji – granici između Srbije i Mađarske koju opisuje kao kulturno raskršće.

https://www.instagram.com/p/B0qSRfSBZMs/?utm_source=ig_embed

Navodi se da današnja Subotica ima 12 znamenitih art-nouveauzgrada različitih stilova, uključujući hotel Zlatno jagnje i Gradski muzej. Kao atrakcije u mađarskom stilu ističu se Palić, vodeni toranj, Muzički paviljon i palata Rajhl, “svi raštrkani po malom gradu i oko Palićkog jezera koji se otkrivaju kao komadići zlata na mapi blaga”. Tu su i Gradska vjećnica i subotička sinagoga.

https://www.instagram.com/p/BSmOVFjh3DA/?utm_source=ig_embed

Ljepota tih zgrada, kako navodi, nije rezervisana samo za fasadu, što se najbolje vidi na primjeru sinagoge, koja je izgrađena 1902. Američki portal ukazuje da je to druga najveća sinagoga u Evropi, “što je iznenađujuće s obzirom da u Subotici ima svega oko 400 Jevreja”, a onda opisuje “veličanstvenu unutrašnjost u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, sa vitražima na prozorima i detaljnim dizajnima na stubovima”.

https://www.instagram.com/p/BhZ4ALGhrzW/?utm_source=ig_embed

Zaključuje se da ovaj grad impresionira na svakom koraku, jer nije prestao da nadograđuje svoju bajkovitu okolinu tokom posljednjih 100 godina. Šarolike zgrade u ulici Korzo i ornamentalni dizajn lokala začinjavaju magično iskustvo koje su pokrenule gradske arhitekte početkom 1900-tih. Oni su svakodnevna mjesta u malom srpskom gradu pretvorili u nevjerovatnu ljepotu, ostavljajući trajni pečat za posjetioce, podvlači Daily beast..

https://www.instagram.com/p/B0jZDDaIUki/?utm_source=ig_embed

Blic
Foto: Instgaram

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare