10. Marta 2020.

SRPSKI “BREAKING BAD” Poznati kuvar sa hrvatskim dilerima preprodavao KILOGRAME DROGE

Big Portal

Oni se sumnjiče da su krijumčarili drogu u nekoliko evropskih zemalja radi dalje prodaje. Sumnja se da je srpski kuvar prošle godine dvojici muškaraca prodao po kilogram kokaina.

U akciji “Egzotik”, u kojoj je uhapšeno 13 osoba, sarađivala su tužilaštva i policije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Holandije, Švajcarske, Austrije i Njemačke uhapšeno je devetoro državljana Hrvatske, S. P. (58) koji je organizator kriminalne grupe, M. P. (34), S. B. (52), D. B. (25), J. K. (39), D. S. (53) i Ž. B. (50), kao i slovenački državljani D. Ž. (34) i B. T. (46). Hrvatski mediji naveli su da je kao glavni organizator i finansijer šverca droge označen osumnjičeni Stjepan Plaščar iz Zagreba. Tamošnji mediji prenose da je policija pripadnike ove grupe nadzirala godinu dana.

– Oni se terete da su se bavili transportom i distribucijom opojnih droga iz Holandije u zemlje Zapadne Evrope, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, kao i da su se bavili prodajom narkotika na teritoriji Republike Hrvatske – navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako Blic saznaje od izvora bliskog istrazi, ova kriminalna grupa bila je grupa kurira koja je prevozila drogu za druge kriminalne grupe.

– Sumnja se da je njihov posao bio da, kada stupe u kontakt s drugim kriminalnim grupama, ugovore cijenu transporta droge za njih s jedne lokacije na drugu, kada droga stigne u Evropu – kaže izvor.

Policija je u ovoj akciji zaplijenila devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litra baze za proizvodnju amfetamina, oko 6,4 kilograma marihuane i oko 30 kilograma takozvanog miksa koji služi za uvećanje mase narkotika. Takođe, zaplijenjena su i tri luksuzna vozila sa posebno izrađenim prostorom za skladištenje narkotika. Inače, u prethodnom periodu uhapšene su još četiri osobe koje su, kako se sumnja, kupovale drogu od članova ove organizovane kriminalne grupe ili su koristili njihove usluge. Tom prilikom, u Švajcarskoj i Austriji su uhapšeni srpski državljani Haziri B. (46) i Asmir M. (43), dok je hrvatski državljanin Josip Ž. (38) uhapšen u Hrvatskoj.
Jedan od osumnjičenih je i poznati srpski kuvar Dejan Markus (44), koji je uhapšen prije oko mjesec dana u Sloveniji sa 2,8 kilograma amfetamina. Inače, prema pisanju hrvatskih medija, srpski državljanin Asmir M. uhapšen je nakon što je od Dejana Markusa kupio kokain u Beču. Kako navodi hrvatski Jutarnji list, Markus je nakon toga, ne znajući da je i dalje pod nadzorom policije, nastavio s istim ilegalnim poslom te je u septembru prodao još jedan kilogram kokaina, ovoga puta Josipu Ž. na području Zadra. Policija je ubrzo zaustavila Josipa Ž. i zaplenila drogu.

Organizator grupe je, kako se navodi u saopštenju hrvatskog USKOK-a (Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala), od neutvrđenog dana 2019. godine pa do hapšenja 6. marta ove godine kontinuirano nabavljao kokain i amfetamin u Holandiji, a potom u Hrvatskoj i Sloveniji okupio grupu ljudi koja je ispunjavala zadatke radi dalje prodaje droge. On je, takođe, kako se navodi, finansirao nabavku kokaina, amfetamina, supstanci namijenjenih za neovlašćenu proizvodnju amfetamina. Sumnja se da je on organizovao i finansirao i nabavku automobila i izradu štekova u njima.

Te automobile vozila su četvorica osumnjičenih hrvatskih državljana u Srbiju radi izrade ovih skrovišta. Organizator je, kako se sumnja, organizorao i finansirao kupovinu kriptovanih telefona za članove, zatim i najam stanova, apartmana i garaža u kojima su oni boravili i skrivali drogu. Ostalih petorica uhapšenih, među kojima je, sudeći po podacima u saopštenju, bio i Dejan Markus, “krijumčarili su opojnu drogu, s tim da su dio droge dostavljali kupcima u Austriji i Švajcarskoj, a deo su dovozili u Sloveniju u mjesto Hočko Pohorje, gdje je jedan od uhapšenih članova čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo opojnu drogu”.

Dio opojne droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su Plaščar i još jedan član grupe kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, mješajući bazu sa prekursorima i drugim supstancama namijenjenim proizvodnji amfetamina. Takvu drogu nekoliko članova je preprodavalo u Zagrebu. Trojica članova grupe sumnjiče se za nabavku i preprodaju marihuane.

Hrvatski mediji preneli su da je tamošnja policija osumnjičenima pretražila kuće, vozila i stanove i da je nađeno oko 20.000 evra i oružje.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare