Srpska traži još sudija i tužilaca zbog priliva predmeta - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Srpska traži još sudija i tužilaca zbog priliva predmeta

Sudovi i tužilaštva u Srpskoj su u prošloj, u odnosu na godinu ranije, bili siromašniji za 35 sudija odnosno 12 tužilaca.

U većini pravosudnih institucija kažu da im je, u odnosu na sistematizaciju, ali i s obzirom na broj predmeta, potrebno više izvršilaca.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. je u sudovima opšte nadležnosti (Vrhovni sud RS, okružni sudovi, osnovni sudovi) radio 321 sudija, a u 2018. njih 290, dok je u sudovima posebne nadležnosti (Viši privredni sud, okružni privredni sudovi) ukupan broj sudija sa 43 pao na 39.

Kadrovski su, u istom periodu, “padala” i tužilaštva, koja su u 2017. godini imala 95, a lani 83 tužioca. Najsvježije informacije kojima raspolažu pravosudne institucije pokazuju da im kadra i danas nedostaje.

Recimo, u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka na tužilačkim pozicijama zaposlen je ukupno 31 tužilac: glavni okružni javni tužilac, dva njegova zamjenika i 28 okružnih javnih tužilaca.

– Visoki sudski i tužilački savjet BiH je raspisao konkurs za popunu tužilačkih pozicija tj. za prijem dva tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka. S prijemom još dva tužioca bile bi zadovoljene potrebe Tužilaštva, jer bi tada bila angažovana ukupno 33 tužioca – rekli su iz ovog tužilaštva.

Neven Kramer, sekretar Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, kaže da imaju 11 tužilaca, a po sistematizaciji bi im trebalo 13.

– S obzirom na priliv predmeta, optimalno bi bilo da imamo 13 tužilaca, koliko je i predviđeno sistematizacijom – naveo je Kramer.

Srđan Vukanović, službenik za informisanje Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, kaže da ovo tužilaštvo broji ukupno pet tužilaca: glavnog tužioca, njegovog zamjenika te još tri tužioca.

– Od tog broja jedno mjesto okružnog tužioca trenutno je upražnjeno, a procedura prijema tužioca je u toku. S obzirom na broj predmeta u radu, Tužilaštvo izražava potrebu za prijemom još jednog tužioca – rekao je Vukanović.

Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Okružnom sudu u Banjaluci, u skladu s odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, određeno je da ovaj sud ima 38 sudija, odnosno 34 redovnih, računajući i predsjednika Suda i četvoro dodatnih sudija.

– Trenutno je u ovom sudu zaposlen 31 redovni sudija, računajući i predsjednicu Suda i jednog dodatnog sudiju, što je ukupno 32 sudija u Okružnom sudu u Banjaluci – kaže Slavica Divjak, portparol Okružnog suda u Banjaluci.

Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu je, nakon što je Milorad Krkeljaš imenovan na poziciju sudije Vrhovnog suda FBiH, po sistematizaciji, potreban jedan čovjek koji bi izricao presude. U praksi, imaju ih dovoljno.

– Po sistematizaciji, nama je odobreno osam sudija, uključujući i predsjednika. Mi trenutno imamo sedam sudija, što znači da nam nedostaje jedan. Međutim, s obzirom na sadašnji priliv predmeta, ne manjka nam sudija – rekao je Senaid Ibrahimefendić, predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Okružnom sudu u Bijeljini, po sistematizaciji, ali i s obzirom na priliv predmeta, potreban je još jedan sudija.

– Trenutno imamo 10 sudija, računajući u taj broj i presjednika Suda. Po sistematizaciji bi trebalo da imamo 11 sudija i u proceduri je izbor jednog sudije. S obzirom na priliv predmeta, adekvatno bi bilo da ih imamo 11 – kazao je Milomir Čodo, sekretar Okružnog suda u Bijeljini.

Nezavisne.com

Danas objavljeno

Lukajić sproveden u KPZ Tunjice

M.

Pronađen uginuli kit, jedan od najvećih viđenih na Mediteranu

M.

Prvi put ove godine: Sastaju se članice EU

M.

Ostavite komentar