Srpska traži oštetu od EUFOR-a zbog nevremena - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Srpska traži oštetu od EUFOR-a zbog nevremena

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je danas da je neodgovornost EUFOR-a razlog zbog kojeg protivgradna zaštita nije mogla da djeluje tokom elementarne nepogode koja je nedavno pogodila Miliće, Bratunac i Srebrenicu.

Višković, koji se danas sastao sa načelnikom opštine Bratunac Srđanom Rankićem, rekao je da su pripadnici EUFOR-a tokom trajanja nepogode najavili let helikopterom koji je bio prizemljen na bratunačkom stadionu, te da zbog toga što taj let nije odjavljen kontroli leta u Tuzli nije moglo da se djeluje sa 18 stanica protivgradne zaštite u Bratuncu, iako su imali spremne rakete i ljude.

“Naši poljoprivredni proizvođači su pretrpjeli ogromnu materijalnu štetu”, istakao je on i naglasio da će Vlada Srpske pomoći da im se pruži jednokratna pomoć.

Kazao je da je razgovarao sa načelnikom Bratunca, koji se već obratio EUFOR-u i međunarodnim organizacijama da zajedno pruže neku vrstu obeštećenja ljudima koji su pretrpjeli štetu.

Višković je pozvao poljoprivredne proizvođače širom Srpske da osiguraju svoju proizvodnju i podsjetio da Vlada Srpske, putem resornog ministarstva, već nekoliko godina 50 odsto subvencionira osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

“Ako danas osigurate svoju poljoprivredu sa 1.000 KM, 500 KM sufinansira Vlada”, naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači koji osiguraju svoju proizvodnju imaju pravo nadoknade štete putem osiguravajućih društava.

Napomenuo je da Vlada sa 30 odsto sufinansira i nabavku nove opreme, a to su protivgradna zaštita, navodnjavanje i sve što se ulaže u poljoprivredu.

Danas objavljeno

Škola u Živinicama upozorila roditelje: Nepoznata žena vrbuje djecu

M.

Zemljotres u BiH, osjetio se i u Hrvatskoj

M.

Najnoviji američki nosač raspoređen

M.

Ostavite komentar