Srpska stratišta u BiH: Političari iz RS ponekad svrate da odaju počast žrtvama, strani nijednom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Srpska stratišta u BiH: Političari iz RS ponekad svrate da odaju počast žrtvama, strani nijednom

Nijedan visoki predstavnik u BiH još nije otišao u Podrinje da se pokloni srpskim žrtvama, niti je otišao na bilo koje drugo srpsko stratište iz proteklog rata, što iz godine u godinu izaziva ogorčenje i žestoke reakcije političara i javnosti u Srpskoj.

Nijedan visoki predstavnik u BiH još nije otišao u Podrinje da se pokloni srpskim žrtvama, niti je otišao na bilo koje drugo srpsko stratište iz proteklog rata, što iz godine u godinu izaziva ogorčenje i žestoke reakcije političara i javnosti u Srpskoj.

Da li ignorisanjem srpskih žrtava visoki predstavnici žele da pošalju poruku kako one nisu ni važne, i zbog čega su jedne žrtve važne, a druge ne – pitanje je koje se često može čuti u javnosti. Ovo pitanje se posebno otvara svakog jula kada se u samo dva dana na području Srebrenice održavaju dvije komemoracije – jedna za zločine počinjene nad Bošnjacima, a druga nad Srbima.

I dok se na jednoj komemoraciji svake godine pojavi visoki predstavnik i veliki broj stranih ambasadora i drugih međunarodnih diplomata, na drugoj, osim porodica i prijatelja stradalih, te pokojeg nižerangiranog međunarodnog činovnika i domaćih političara, skoro da niko ne dolazi.

Podjela žrtava

Do kada će se žrtve u BiH dijeliti na Srbe, Bošnjake i Hrvate, i da li odavanjem pijeteta jednima automatski znači negiranje drugih, pitali smo političkog analitičara Velizara Antića, koji kaže da krivce treba tražiti i u domaćim političarima.

–Što bi se stranci borili za nečije žrtve ako se predstavnici tih naroda ne bore? Konkretno, u Republici Srpskoj smo se tek u proteklih par godina sjetili srpskih žrtava i počeli to obilježavati na način na koji se trebalo raditi još od 1995. godine. Malo smo poklanjali pažnju tome. Mislili smo: „Pa, znamo mi šta se dogodilo, i ne zanima nas šta drugi misle“ – ističe Antić.

Dodaje da Srbi godinama nisu radili ništa na tome da svijet sazna o srpskim žrtvama. Antić kaže da je takva politika bila loša, zbog čega ne treba da čudi što veći dio međunarodne zajednice danas ignoriše srpske žrtve. Dodaje da Srbi moraju sami da se bore da i njihove žrtve dobiju isti nivo poštovanja i pijeteta, kao što danas imaju bošnjačke žrtve.

– Dakle, dio odgovornosti je na Srbima i njihovim političarima. Naravno, drugi dio je i na međunarodnim zvaničnicima, koji su prihvatili haško tumačenje dešavanja u proteklom ratu. Za njih su Srbi agresori, a druga dva naroda žrtve. Iz tog razloga imamo ovakvu situaciju danas da međunarodni zvaničnici ne osjećaju potrebu da se poklone srpskim žrtvama, jer, zaboga, to su bili agresori – zaključuje Antić.

Od protokola do protokola

Slično mišljenje dijeli i predsjednik Predsjedništva BORS Duško Miletić. On kaže da na centralnoj komemoraciji u Bratuncu povodom godišnjice stradanja oko 3.500 Srba u Srednjem Podrinju, ubijenih tokom rata od 1992. do 1995. godine, nema visokih međunarodnih zvaničnika niti se tome mnogo pridaje važnosti u svjetskoj javnosti, čemu su doprinijeli i srpski političari.

–U ratu i poslije rata naše rukovodstvo nije dovoljno radilo na tome da se čuje za srpske žrtve. U svijetu je stvorena slika da su Srbi krivici i da smo činili zločine, a naše žrtve niko nije pominjao, niti ih pominje. Biće sve teže dokazati tu istinu – upozorava Miletić.

Ističe da Srbi moraju insistirati na istini i pravdi za svoje žrtve, kako bi svijet saznao pravu istinu o proteklom ratu. Miletić je upitao zašto se srpski političari sjete srpskih žrtava u Bratuncu tek na godišnjicu zločina.

–Mi se sjetimo Bratunca od godine do godine, isto kao i masovne grobnice u Mrkonjić Gradu. Protokol traje pola sata do sat vremena, cvijeće, obraćanje zvanica i sve se zaboravi do sljedeće godine. Ne priča se dovoljno o zločinima nad Srbima i nema dovoljno svijesti o tome, i onda se čudimo zašto stranci ignorišu naše žrtve – ističe Miletić.

Žrtve i dželati

Ni političkog analitičara Cvijetina Milivojevića ne čudi ignorisanje srpskih žrtava, ističući da ih ignorišu predstavnici onih zemalja koje su učestvovale u bombardovanju srpskog naroda.

–Tačnije, oni koji su u proteklom ratu bili opredijeljeni za jednu stranu i jednu istinu. To vam sve govori. Logično da ne dolaze na komemoraciju srpskim žrtvama kada su bili navijački nastrojeni u proteklom ratu – kaže Milivojević.

Dodaje da visoki predstavnici u BiH, po pravilu, od samog početka ne samo da ignorišu žrtve dva naroda – Srba i Hrvata, već idu i korak dalje, a to je izgradnja mita žrtve.

–Mit žrtve u BiH se pokušava izgraditi od samo jednog naroda. Ispada da je samo jedan narod u proteklom ratu bio žrtva, a druga dva dželati. Nikoga od njih ne zanima to što su, na primjer, Srbi u Podrinju ubijani dvije, tri i četiri godine prije tog tragičnog događaja koji se desio 11. jula 1995. Ispada da ti ubijeni Srbi nisu bitni, te da im ne treba odavati pijetet – ističe Milivojević.

Navodi da je na sceni pokušaj dijela međunarodne zajednice da se, poslije Drugog svjetskog rata, prikaže kako je još jedan narod u Evropi genocidan, odnosno da to nisu samo Nijemci, već i Srbi.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Tri miliona vakcina stiglo u BiH, a tek 800.000 vakcinisano

M.

Narandžasto upozorenje zbog mogućih obilnih padavina

M.

Rasprava o budžetu završila tučom poslanika

M.

Ostavite komentar