Srpska prednjači u zaduživanju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Srpska prednjači u zaduživanju

Republika Srpska je bolja od Federacije BiH, barem kada su u pitanju zaduženja. Najskuplje sklopljeni poslovi na tenderima kojima se institucije i ustanove zadužuju dolaze iz Srpske i to iz zdravstva. Lider je Fond zdravstvenog osiguranja RS sa zaduženjem od 163 miliona maraka.

Republika Srpska i njene institucije ubjedljivo vode u odnosu na Federaciju BiH, ali po pitanju zaduženja na domaćem tržištu.

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, najskuplje sklopljeni ugovori putem tenderskih procedura napravljeni su u Srpskoj i to ni manje ni više nego u zdravstvenom sektoru.

Na prvom mjestu je Fond zdravstvenog osiguranja RS koji se zadužio za 133 miliona maraka, a sa kamatama moraće da vrati oko 163 miliona.

Sledeći je Univerzitetsko klinički centar sa zaduežnjem od 55 miliona maraka, plus trošak od oko 15 miliona. Zatim najskuplje zaduženje je pripalo opštini Laktaši i to za izgradnju ambulante porodične medicine u Slatini. I poovo na četvrtom mjestu UKC za izgradnju i opremanje kardiohirurgije od skoro 17 miliona maraka.

Odobrenja za nova zaduženja su dobile i druge bolnice u Srpskoj.

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja, poručuje da ovakav akcioni plan vodi samo u dublju krizu, te da to nije stvarna reforma zdravstva.

Dodatni problem pravi razlog podizanja kredita, a to je vraćanje postojećih dugova. Ukupan dug u zdravstvu Srpske je milijardu i 70 miliona maraka, kako je zvanično saopštio predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

BN TV

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci, teško povrijeđen pješak

M.

Kremlj: Razmjena Buta i Grajnerove ne znači da su rusko-američki odnosi izašli iz krize

M.

Šta će ulazak Hrvatske u Šengen značiti za BiH

M.

Ostavite komentar