Srpska pita u Čikagu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Srpska pita u Čikagu

Na muci se poznaju junaci, a u vanrednoj situaciji – dobre kuvarice. Vesna Jablanović, rodom iz kraljevačkog sela Pakčanica, više od tri decenije živi u Čikagu, ali ne odriče se pravih srpskih specijaliteta.

Ovih dana najviše mesi pite od jabuka, ali kore ne kupuje već ih ručno pravi i po tome je prepoznatljiva među svim Srbima u američkoj tuđini, jer dostižu dužinu od nekoliko metara i širinu od čak dva metra. Brojni prijatelji nagovarali su ovu domaćicu da se prijavi u Ginisovu knjigu rekorda.

“Oni obožavaju te moje pite i domaće kore, često kažu da ništa ukusnije nisu probali. Ja sam to naučila od svoje bake, a sada znanje prenosim i na svoju unuku. Kore što su duže i tanje, to su bolje, a pita veća. Simpatično mi je to sve sa Ginisovom knjigom, ali meni je ipak najvažnije da u đakonijama uživaju moji najmiliji”, kaže kroz osmeh Vesna za Rinu.

Da nema epidemije koronavirusom, Vesna bi sa porodicom već bila u svom rodnom selu, ali sada je i dalje u Americi, svakodnevno strepi za najmilije koji rade u Čikagu, ali i za rodbinu u Kraljevu.

“Brinem i sada zbog strašne epidemije koja je pogodila svet, možda i više nego bilo kada i molim se za svakog obolelog da ozdravi, zdravog da ne oboli. Teško mi pada i nesreća svakog naroda, naravno i američkog, koji je sa 300.000 obolelih i više od 8.000 umrlih u vrhu najvećih žrtava koronavirusa. Koliko sam tek zabrinuta za svoju porodicu! Starija ćerka radi na prijemnom odeljenju Univerzitetske klinike ‘Lajola’, gde su neizbežni svakodnevni susreti sa velikim brojem obolelih”, kaže Vesna.

Ova dama zlatnih ruku i vešta kuvarica ne treba da se brine, jer njen talenat nasledila je unuka Anđa, koja, iako je u srednjoj školi, već je svojila brojne nagrade u kulinarstvu, a jedna za njih došla je i za tradicionalno srpske – salčiće.

Danas objavljeno

Sara Džesika Parker oštro odgovorila na osude koje dobija zbog sijede kose

Vanja A

Pet trikova u krevetu koji će izludjeti svakog muškarca

Vanja A

Svemirski brod iz “Ratova zvijezda” prodat za više od 2,3 miliona dolara

V.R.

Ostavite komentar