Srpska lista: Uhapšeni Srbi da se brane sa slobode - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srpska lista: Uhapšeni Srbi da se brane sa slobode

Srpska lista saopštila je da Priština produžavanjem pritvora Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, nastavlja da demonstrira silu kršeći sva ljudska prava Srba. Bez ikakvih dokaza nastavlja se kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji, ističu iz Srpske liste. Srpska saopštila je u petak da Priština, odlukom da se bez ikakvih…

Srpska lista saopštila je da Priština produžavanjem pritvora Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, nastavlja da demonstrira silu kršeći sva ljudska prava Srba.

Bez ikakvih dokaza nastavlja se kršenje prava Srba na Kosovu i Metohiji, ističu iz Srpske liste.

Srpska saopštila je u petak da Priština, odlukom da se bez ikakvih dokaza produži pritvor Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, nastavlja da demonstrira silu kršeći sva ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

“Nažalost, ovakvo ponašanje Prištine nailazi na podršku otpadnika srpskog naroda i svih onih koji zarad nešto para su spremni da ukaljaju ugled srpskih rodoljuba koji nisu spremni da pognu glave pred nasiljem i terorom nad srpskim narodom”, navodi se u saopštenju.

Srpska lista zahteva, ističe se, da se svim uhapšenim Srbima omogući pravo da se brane sa slobode i da u fer postupku raskrinkaju politički motivisane i montirane optužnice.

“Skrivanje međunarodnih institucija iza nekakve nezavisnosti pravosuđa je sramno, posebno ako se uzme u obzir da su na čelu najviših institucija osobe koje čak i kosovski sudovi terete za razna krivična dela”, poručuje se u saopštenju.

Pritvor produžen za još dva meseca
Sud u Prišitini produžio je za još dva meseca pritvor pripadniku KPS Nedeljku Spasojeviću i Marku Rošiću, osumnjičenima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Oni su u pritvoru vec sedam meseci, od novembra prošle godine, bez podignute optužnice.

Spasojevićev branilac Negovan Šaranović rekao je Tanjugu da ga je o produženju pritvora obavestio njegov branjenik, koji ga je zvao iz pritvorske jedinice u Gnjilanu. On je negodovao jer nije dobio predlog tužioca za produženje pritvora na koji je imao pravo da se žali.

Šaranović je, međutim, najavio da će se žaliti na novo rešenje suda kojim je pritvor produžen za još dva meseca.

Inače, po kosovskim zakonima pritvor može bez optužnice da traje i duže od šest meseci, ako to nalažu okolnosti istrage i konkretnog slučaja.

U srpskom pravu posle šest meseci osumnjičeni mora da se pusti na slobodu, ako tužilaštvo u tom roku ne podigne optužnicu. Trećem osumnjičenom u ovoj istrazi, pripadniku KPS Dragiši Markoviću, pritvor je ukinut 22. februara i od tada se brani sa slobode.

Marković je osumnjičen za krivično delo odavanje službene tajne jer je navodno viđen na mestu ubistva Ivanovića kako priča mobilnim telefonom. Spasojeviću se na teret stavlja “teško ubistvo u pomaganju”, kao i nedozvoljeno držanje oružja, koje mu je pronađeno u kući na tavanu.

Osnovni sud u Prištini je prema pisanju tamošnjih medija, 24. januara izdao nalog za hapšenje potpredsednika stranke kosovskih Srba Srpska lista Milana Radoičića, čije je hapšenje bilo pokušano u istoj akciji krajem novembra kada su uhapšena druga trojica.

Radojičić je u međuvremenu ispitan u Beogradu.

U aprilu je prema pisanju KRIK-a, istraga je proširena i na Zvonka Veselinovića iz Kosovske Mitrovice i Milana Mihailovića, koji se navodno terete za četiri krivična dela – “ucešce u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomocnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo”.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, oko 9.00, ispred ulaza u sedište svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar