17. Augusta 2019.

Srpska kupuje helikoptere koje nema Evropa, a ima Rusija, Kina i J.Koreja

Big Portal
  • Republika Srpska će za svoje Ministarstvo unutrašnjih poslova najverovatnije nabaviti tri ruska laka višenamjenska helikoptera Ansat a ugovor bi trebao biti potpisan u trećem kvartalu ove godine. Vlada RS je već odobrila finansijska sredstva i planirano je da se za tu namjenu potroši oko 21,56 miliona evra, piše na sajtu Vazduhoplovnog portala Srbije Tango six.

Nabavkom Ansata policija Republike Srpske dobiće, nakon dužeg vremena svoje prve letjelice pošto je podršku MUP-u RS do sada pružao Helikopterski servis ali je u međuvremenu odlučeno da policija ima sopstvenu helikoptersku flotu.

Do danas je oznake MUP-a nosio samo jedan helikopter Gazela i to u periodu od 2005. do 2008. godine kada je predat Helikopterskom servisu, piše taj portal.

Dalje se otkriva da će tako Republika Srpska postati još jedan od, za sada rijetkih korisnika ovog tipa helikoptera u svijetu i prva u Evropi.

Do sada je osim različitih civilnih korisnika u Rusiji kao i ruske vojske, Ansat izvezen samo još u Južnu Koreju i NR Kinu.

To je pored Ka-226 trenutno jedini laki višenamjenski helikopter ruske proizvodnje i prvi ruski helikopter te kategorije sasvim nove konstrukcije koji je projektovan nakon raspada SSSR.

Razvoj Ansata započet je 1993. godine u Kazanjskom helikoptersko zavodu (KVZ) iz Kazanja, Reopublika Tatarstan, koji je najpoznatiji po proizvodnji helikoptera Opitno-konstruktorskog biroa koji nosi ime M. L. Milja. Od 1951. do danas, u ovoj fabrici je proizvedeno preko 12000 helikoptera tipa Mi-1, Mi-4, Mi-8 kao i njegovih derivata, mornaričkog Mi-14 i izvozne verzije Mi-8 sa oznakom Mi-17. Januara prošle godine započela je serijska proizvodnja novog transportnog višenamenskog helikoptera Mi-38.

Ansat je konstruisan kao laki višenamenski helikopter sa klasičnim nosećim i repnim rotorom i dvostrukim repom, u zavisnosti od potreba može se koristiti za prevoz putnika i robe, nadzor, traganje i spasavanje, protivpožarnu borbu, medicinsku evakuaciju, obuku i trenažu, prevoz veoma važnih osoba. Konstruisan je u skladu sa normama AP-29 (FAR-29) kategorije ‘’A’’, ima visok konstrukcijski stepen sigurnosti a primenjena su tradicionalna ali i inovativna tehnička rešenja, prenosi Vazduhoplovni portal Srbije Tango six.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare