16. Augusta 2021.

Srpska haubica pokazala svoju snagu u Americi

Big Portal

[ad_1]

Samohodna top-haubica “Nora-B52 M15”, jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije, prije nekoliko mjeseci je privukao pažnju Amerikanaca kada je najavljeno da će haubica biti testirana u SAD.

To se sada upravo realizuje, pošto je u Arizoni održano probno gađanje, tokom koga je prikazano šta sve može “Nora B-52”, koja je u ovom slučaju posebno modifikovana za američko tržište. Testiranje u SAD će trajati tri mjeseca, a na testu su se našle tri haubice koje su ušle u najuži izbor, od kojih je jedna naša “Nora”.

Samohodnu top-haubica kalibra 155 mm “Nora” proizvodi srpsko preduzeće Jugoimport SDPR, a njena namjena je vatrеnu podršku jеdinicama. Vatrеnu podršku ostvarujе snažnom, iznеnadnom i brzom vatrom po ciljеvima taktičkog, opеrativnog i stratеgijskog značaja na vеlikim daljinama, piše Srbija danas.

Osnovno naoružanje “Nore” je top kalibra 155 mm, ugrađen u kupolu, dok pomoćno naoružanje čini mitraljez kalibra 12,7 milimetara sa turelom. Posljednja verzija “Nore” ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre, kao i automatski punjač, ali i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu.

Najnovija verzija je redizajnirana kroz seriju “Aleksandar”, a haubica je postavljena na FAP-ov kamion sa 8X8 pogonom. Ima veću brzinu gađanja nego ranije verzije, koja sada iznosi 6 granata u minuti.

Ova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom, ima visok stepen automatizacije rada i brzo napušta položaj. “Nora” ima potpuno automatski utovarivač i mogućnost dejstva po principu “pomjeraj-pucaj-pomjeraj, dok si pod oklopom”.

Samohodna top-haubica “Nora-B52 M15” obеzbjеđuje dobru prohodnost oruđa van putеva i na putеvima, prеvožеnjе poslugе oruđa, kao i tri načina rada (automatski, poluautomatski i ručni). Broj članova posadе haubice jе pet: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Potreban joj je jedan i po minut da prevede oruđe iz marševskog u borbeni položaj.

Srpska “Nora” je savremeno naoružanje koje je već steklo značajnu međunarodnu reputaciju. Srpsku haubicu pored Vojske Srbije uspješno koriste oružane snage Kenije, Bangladeša i Mjanmara, a od prošle godine i Kipar. Isporukom ovih haubica Kipru prošle godine, Srbija se upisala na mapu snabdjevača sofisticiranim naoružanjem Evropske unije. Srbija je proizvela i na strana tržišta isporučila više od 70 primjeraka “Nore”, zajedno sa pratećim logističkim, komandnim i izviđačkim vozilima i opremom.

[ad_2]

Originalni članak

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare