21. Decembra 2022.

Srpska dobila novu Vladu

Big Portal

Za izbor Vlade Srpske glasao je 51 poslanik, dok je 23 glasalo protiv.

Nakon izbora, premijer Radovan Višković i ministri položili su zakletvu.

Glasanju u Parlamentu Srpske je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je treću posebnu sjednicu parlamenta nakon što su novoizabrani premijer Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske potpisali zakletvu.

U Narodnoj skupštini Srpske poslanici su prethodno raspravljali o ekspozeu mandatara Radovana Viškovića i prijedlogu njegovog kabineta.

Od 16 ministara 11 je novih. U ekspozeu mandatar Višković je naglasio da je ekonomski rast, reforma javnih preduzeća i demografska obnova Srpske među prioritetima rada Vlade.

U Narodnoj skupštini mandatar Radovan Višković predstavio program rada buduće Vlade i predložio kadrovska rješenja za svoj kabinet. U novom sazivu je pet , koji su obnovili mandat. Ministar finansija Zora Vidović, energetike i rudarstva Petar Đokić, zdravlja Alen Šeranić, lokalne uprave Senka Jujić i evropskih integracija Zlatan Klokić.

Po političkim partijama 10 ministarstava je pripalo SNSD-u. Dva je dobila Socijalistička partija, a po jedno DEMOS, Ujedinjena Srpska, Pokret za državu i NPS. Neki se nakon duže vremena vraćaju u izvršnu vlast. Dosadašnji predsjednik Narodne skupštine i nekadašnji ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović ponovo će voditi ovaj resor.

Poznato lice je i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova. Profesor je ustavnog prava i bivši generalni sekretar Vlade. Željka Stojičić ministar prosvjete bila je potpredsjednik Narodne skupštine u ranijim sazivima. Vojin Mitrović ministar privrede dolazi sa pozicije ministra u Savjetu ministara, a Savo Minić javnosti je poznat kao bivši načelnik Šamca.

Novim sazivom ispoštovan je dogovor vladajućih stranaka, ali i Ustavom zagarantovan broj ministara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ekonomski rast , digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske, pet je prioriteta nove Vlade navodi se u ekspozeu. Za većinu ovih ciljeva, preduslov je kaže, Višković formiranje tri radne grupe, što je novina izvršne vlasti.

Zadatak prve izrada socijalne karte, druge demografska obnova, treće izrada Strategije održivog razvoja. Do ekonomskog rasta kroz šest zadataka.

  • Završetak projekta smanjenja neporeskih davanja, optimizacija administrativnih procedura, suzbijanje sive ekonomije , podrška tehnološkom razvoju, unapređenje institucionalnog okvira za podršku privredi te unapređenje tržišta kapitala – rekao je Višković.

Prethodnim politikama Vlade ublažene su ekonomske posljedice pandemije i krize izazvane globalnim dešavanjima, podsjeća Višković. Poslovna zajednica je određenim olakšicama uštedjela oko 30 miliona maraka. I dalje je prioritet suzbijanje sive ekonomije.

S tim u vezi najavljuje se i uvođenje novog postupka fiskalizacije i unapređenje prinudne naplate poreskih obaveza. Sve to trebalo bi da obezbijedi više novca za penzionere, boračke kategorije, socijalno ugrožene i mlade. I reforma javnih preduzeća je među prioritetima.

  • Analiziraćemo i izmjeniti pravni okvir koji se odnosi na funkcionisanje i upravljanje te odgovornost u upravljanju javnim preduzećima u cilju unapređenja planiranja izvještavanja i upravljanja, a i posljedično uspješnosti javnih preduzeća i usvojiti novu međunarodnu definiciju javnih preduzeća – naveo je Višković.

U ekspozeu mandatar je podsjetio i na uspjehe Vlade u prethodne četiri godine. Između ostalog, prosječna plata porasla je za 341 marku, broj zaposlenih veći je za oko sedam odsto, a broj nezaposlenih smanjen za 37 procenata. U radu buduće izvršne vlasti biće nastavak realizacije najznačajnijih projekata. Posebno energetskih- hidroelektrane Dabar, Buk Bijela, Foča, Paunci, Bistrica i solarne i vjetroelektrane.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare