Šri Lanka zabranjuje jahanje slonova u pijanom stanju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šri Lanka zabranjuje jahanje slonova u pijanom stanju

Slonovi u zatočeništvu u Šri Lanki dobiće svoju biometrijsku ličnu kartu, a njihovim jahačima zabranjuje se konzumacija alkohola na poslu, stoji u novom zakonu o zaštiti životinja te ostrvske države.

Mnogi bogati stanovnici Šri Lanke, uključujući budističke monahe, posjeduju slonove kao kućne ljubimce kako bi pokazali svoj prestiž, ali česte su i prijave o lošem tretmanu prema tim životinjama.

Cilj novih mjera je zaštita njihove dobrobiti. Uvedene su stroge regulacije rada sa slonovima, kao i obaveza njihovog dnevnog kupanja u trajanju od dva i po sata. Službeni podaci pokazuju da na Šri Lanki ima oko 200 slonova u zatočeništvu, dok ih je na slobodi oko 7500.

Jahanje slonova u Tajlandu – da ili ne ? | Travel Advisor

Novi zakon predviđa da svi vlasnici slonova moraju imati njihove lične karte s ispisom njihove DNK. Zabranjuje se rad beba slonova i njihovo odvajanje od majki. Slonovi zaposleni u drvnoj industriji više ne smiju raditi duže od četiri sata, a zabranjuje se i rad noću.

Slonovi se više ne smiju koristiti u filmovima, osim u vladinim produkcijama i pod strogim veterinarskim nadzorom. U turizmu se zabranjuje jahanje slona više od četiri osoba, a oni koji ih jašu više ne smiju piti alkohol.

“Osoba koja je vlasnik ili skrbi za slonove mora obezbijediti da jahač tokom rada ne konzumira nikakav alkohol ili drogu”, rekao je ministar zaštite okoline Wimalaweera Dissanayaka.

Vlasnici slonove moraju slati na pregled svakih šest mjeseci. Onima koji će kršiti novi zakon slonovi bi mogli biti oduzeti, a prijeti im i kazna od tri godine zatvora. Hvatanje divljih slonova na Šri Lanki je kažnjivo smrću, ali optužnice su rijetke.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Za šta možeš koristiti ulje eukaliptusa i koje su mu prednosti?

Vanja A

On je osvojio srce ledene kraljice

Vanja A

Zašto Ronaldo nema niti jednu tetovažu?

Vanja A

Ostavite komentar