Sreten Lukić na slobodi nakon više od 15 godina - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sreten Lukić na slobodi nakon više od 15 godina

Policijski general Sreten Lukić pušten je iz zatvora u Sheveningenu i noćas se vratio u Beograd.

On je još prije dvije godine izdržao dvije trećine kazne, ali je predsjednik Mehanizma u Hagu ignorisao njegov zahtjev za puštanje na uslovnu slobodu.

Lukić je u zatvoru proveo više od 15 godina, prenose “Večernje novosti”.

General Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine.

Haški tribunal ga je 2013. godine pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog, kako je navedeno, “progona albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije tokom NATO bombardovanja 1999. godine”, kada je bio komandant Štaba MUP-a u Prištini.

Žalbeno vijeće Tribunala tada je djelimično usvojilo Lukićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Njegov branilac Branko Lukić nedavno je rekao da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu da nekadašnji general policije bude rehabilitovan, da je za primjer i da treba da se pusti na slobodu jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Karmel Ađijus to nije dozvolio.

Advokat je tada ocijenio da je apsurd to što je Lukić još u zatvoru.

  • Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću. Ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda – rekao je Lukić.

Danas objavljeno

Sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu

M.

Francuska i druge zapadne zemlje ne žele da unište Rusiju

M.

Dojave o bombi u Hrvatskoj: U toku evakuacija u većini državnih institucija i sudova širom zemlje

M.

Ostavite komentar