Sredstva direktno roditeljima: Pripreme za subvencionisanje boravka mališana u privatnim vrtićima u Banjaluci - BIGportal.ba
Banja Luka

Sredstva direktno roditeljima: Pripreme za subvencionisanje boravka mališana u privatnim vrtićima u Banjaluci

Subvencionisanje boravka mališana u privatnim vrtićima u Banjaluci bi trebalo da započne iduće godine, a planirano je da Grad isplaćuje sredstva direktno roditeljima, a ne predškolskim ustanovama u kojima će ona boraviti.

Uvođenje ovih subvencija već neko vrijeme najavljuje akutelna administracija, kao mjeru koja bi trebala da smanji pritisak na javne vrtiće u kojima već godinama vlada hroničan nedostatak mjesta. Na listama čekanja za upis u gradske vrtiće konstantno se nalazi oko 2.000 imena i dosadašnje mjere nisu uspjele drastično da smanje tu cifru.

Gore navedeni uslovi predstavljaju prve obrise plana koje planira da sproveda Grad Banjaluka.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac je rekla da se realizacija ovih subvencija priprema da bude u okviru budžeta grada za narednu godinu.

Kaže da je Grad uključio sve partnere u ovaj posao: Centar za socijalni rad, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, predstavnike privatnih vrtića i nadležna odjeljenja.

“Za sada se vodimo iskustvima iz gradova regiona, gledamo koji su njihovi uslovi i pravila i to želimo primjeniti na našu situaciju, kako bi našli što kvalitetnije rješenje. Sada imamo seriju sastanaka i gledamo kako pravno da regulišemo tu oblast, jer ipak takva praksa je novina na našim prostorima. Isto tako želimo da utvrdimo koliko djece bi bilo obuhvaćeno ovom podrškom i ta cifra će nam pomoći da procijenimo koliko novca će biti potrebno za te namjene. Kada bude gotov prijedlog, on će se naći pred odbornicima Skupštine grada, koji za taj plan trebaju dati „zeleno svetlo“, navela je ona.

“Roditelji će konkurisati za novac i ideja je da svaki roditelj dobije isti iznos, bez obzira na to koliko košta boravak djeteta u privatnim obdaništima. Znamo da ta suma varira i da nije identična u svim privatnim vrtićima”, rekla je Savić Banjac i napomenula da bi na taj način djeca u privatnim i javnim vrtićima bila u ravnopravnom položaju.

Dodala je da će se napraviti sistem bodovanja te da će roditelji morati ispuniti određene uslove kako bi njihovo dijete dobilo ovu podršku. Kaže da isto važi i za privatne vrtiće.

Trenutno, Grad Banjaluka sufinansira boravak mališana samo u javnim vrtićima. Tako roditelji s jednim djetetom u javnom vrtiću mjesečno plaćaju 165 KM i ta cijena se godinama nije mijenjala. Ostatak do ekonomske cijene, koja je u 2019. godini iznosila oko 380 KM, subvencioniše Grad Banjaluka. Za one porodice koji imaju više upisanih mališana ili ako pripadaju određenim kategorijama ta cijena je još niža, prenosi Srpskainfo.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 21.09.2021.godine

Vanja A

Kazne zabilježene novim radarima bi mogle biti osporene na sudu

M.

Dvije ulice danas bez vode

M.

Ostavite komentar