Srećko Aćimović osuđen na devet godina robije - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Srećko Aćimović osuđen na devet godina robije

Sud BiH osudio je Srećka Aćimovića na devet godina zatvora za ratni zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice 1995. godine.

U obrazloženju presude je navedeno da je Aćimović osuđen da je pomagao u “zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih sa područja Srebrenice, u školi u selu Roćević, nedaleko Zvornika, te njihovim ubistvima na obali Drine kod Kozluka”.

Aćimović je osuđen u svojstvu komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, a optužnica se odnosi na period od od 14. do 16. jula 1995. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da je Aćimović “svjesno pomagao u zatvaranju, ubijanju i zakopavanju vojno sposobnih Bošnjaka iz srebreničke enklave, te prisilnom premještaju žena, djece i staraca”.

“Optuženi nije smislio plan, ali je bio svjestan sudbine zarobljenika. NJegov doprinos nije bio ključan, ali je bio značajan”, dodao je Gluhajić.

Aćimoviću su određene i mjere zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje važeće putne isprave, zabrana prelaska granice uz korištenje lične karte, te naložena obaveza da se svakog ponedjeljka javlja policiji u Kozluku.

“Ukoliko se utvrdi kršenje mjera, o tome se mora obavijestiti Sud BiH. Posebno se upozorava optuženi da mu može biti određen pritvor ako se ne bude pridržavao mjera zabrane”, naglasio je Gluhajić.

Aćimoviću se u kaznu zatvora uručanava vrijeme provedeno u pritvoru.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar