Srećan ti 66. rođendan, „karađorđeva šniclo“ - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Srećan ti 66. rođendan, „karađorđeva šniclo“

Ukoliko ne znate šta biste spremili za nedeljni ručak možda je „karađorđeva šnicla“ dobro rešenje. Ovih dana je proslavila 66. rođendan. Baš toliko godina je prošlo otkako ju je izmislio Titov kuvar Milovan Mića Stojanović.

Kuvaru je, kaže, tek 70 godina. Za to vreme, majstor kulinarstva Milovan Mića Stojanović je, kako i glasi naziv jedne njegove knjige, skuvao istoriju. Njegove specijalitete probali su Čerčil i Staljin, Gadafi i Indira Gandi, Hajle Selasije i engleska kraljica…

Da sve ovo stane u jednu karijeru bilo bi dovoljno, a on je uz to osmislio i više od 200 jela koja pre njega nisu postojala u domaćim restoranima. Mićin najuspešniji izum – „karađorđeva šnicla“ ovih dana slavi 66. rođendan.

„Došao je jedan gost i tražio je od mene kijevski kotlet, ja nisam imao ni pileće meso za kijevski kotlet nisam imao ni puter, ali sam rekao da ću napraviti nešto slično. Ja sam umesto piletine napravio teletinu i umesto putera upotrebio kajmak. I bilo je odlično“, seća se Milovan Mića Stojanović.

I tako je Vožd dobio svoju šniclu. Mića nam objašnjava i kako je dobila ime.

„Morao sam da budem oprezan, Komunistička partija je neke rezala, a neke nije. Ja sam morao da vodim računa šta će da kaže partija, da li je to to ili nije. Karađorđe je morao da bude priznat i zbog Karađorđeve zvezde. I onda sam to ubo, jer da sam neko drugo jelo koje nije išlo Komunističkoj partiji ne bi valjalo“, kaže kuvar Mića.

Na pitanje da li je očekivao da njegov kulinarski izum bude toliko popularan odgovara odrično.

„Iskren da budem, nisam očekivao. Ali sam vremenom znao da mora da dođe kako treba i da stvari legnu na svoje mesto. Imao sam prilike kad sam putovao kroz svet, pa pitaju za nacionalno jelo – ‘karađorđeva šnicla’, tako da ona je sada na svim kontinentima poznata po imenu, a to je velika stvar”, naglašava Stojanović čiju je kulinarsku karijeru obeležilo i to što je 25 godina kuvao za Tita.

Na pitanje da li je Tito bio ljubitelj Mićinog najpoznatijeg jela, Mića ističe: „Tito je bio veliki gurman, on ne da je voleo ‘karađorđevu’, on je voleo sve. Najviše je voleo jela od testa – gibanice, pite, razne štrudle… Voleo je jela od testa i nikada nije našao manu.”

Mića je i autor i kum mnogih srpskih jela kao što su „oplenačke palačinke“, „rudnička gibanica“, „njeguški stek“… Sva ova jela su na meniju i u njegovom restoranu koji je prepustio sinu Milanu.

Milan nam otkriva da u porodični restoran gosti najčešće svraćaju namenski kako bi probali ovu šniclu iako, kaže, imaju i drugih ukusnijih jela.

„Ali definitivno je najpopularnija i najtraženija ‘karađorđeva šnicla’, tik uz nju je ‘njeguški stek’, i ‘medaljoni dobra rada’ koji su moje omiljeno jelo”, kaže Milan koji je krenuo očevim kulinarskim stopama, a dodaje da i Mićini unuci obožavaju kuhinju i da imaju naslednike u ovom poslu.

Mića je otkrio i zapisao oko hiljadu zaboravljenih srpskih jela. Kako ih spremiti učio je 53 generacije đaka u kuvarskoj školi. Ni u penziji ne miruje, povremeno kuva iz razonode i smišlja nove recepte.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Zbog bijelog duda i svile nekad je mogla glava da se izgubi

Vanja A

Porodica Brusa Vilisa slomljena, glumcu sve gore: “Ne razumije šta mu govorimo”

Zeljka

Ova je najbolja parti haljina za 2022. godinu

Zeljka

Ostavite komentar