Srce dovodite u opasnost ako ovo voće pojedete na prazan želudac - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Srce dovodite u opasnost ako ovo voće pojedete na prazan želudac

Jedino voće koje je preporučljivo za konzumiranje kod svih oblika gastritisa su banane, obzirom da su one izvor supstanci korisnih za probavni sistem, regeneraciju, lečenje, poboljšanje mikroflore i zgrušavanje krvi. Ipak, banane mogu predstavljati ozbiljan problem u situaciji kada imatte neku od crevnih bolesti u akutnoj fazi, upozorava slavna ruska doktorka i dijetolog Tatjana Razumovska.

Gastritis je u suštini opasan, jer se u nedostatku odgovarajuće terapije pogoršava erozijama i čirevima.

Dijeta kod gastritisa važna je koliko i lekovi, i uključuje hranu koja spašava i popravlja upaljenu sluznicu želuca. Kako bi stimulisali probavnu aktivnost, telu treba mnogo korisnih supstanci, elemenata u tragovima, vitamina i biljnih vlakana, sve što banane imaju, tako da zadovoljavaju sve zahteve koje lekari postavljaju pacijentovoj ishrani.

Kod gastritisa, banane imaju brojne prednosti, pa su poželjne u jelovniku svakog pacijenta. Banane vraćaju kiselinsko-baznu ravnotežu, uklanjaju toksine i otrove, pomažu da se smanji intenzitet upale i deluju laksativno. Istovremeno, banane poboljšavaju stanje mikroflore i pomažu u ublažavanju napetosti.

Osobama sa gastritisom se savetuje da jedu banane da bi se smanjila kiselost želuca i rizik od gorušice, ali je bolje izbeći to voće u slučaju crevnih bolesti u akutnoj fazi, izjavila je ruska lekarka Tatjana Razumovska. Prema rečima dijetologa, zelene nezrele banane imaju visok sadržaj natrijuma i stoga mogu da deluju kao diuretik.

“Zrele banane deluju laksativno, zato je to voće najverovatnije štetno tokom poremećaja creva ili gastrointestinalnih oboljenja u akutnoj fazi. Mogu da izazovu nadutost”, objasnila je slavna doktorka Razumovska.

Ona je dodala da jedna banana daje energiju za sat vremena treninga snage ili teškog fizičkog rada. Kako kaže, ako se voće osuši, sadržaj kalorija u banani će se povećati pet puta.

Takođe, ova doktorka upozorava da banane za gastritis nikako ne smemo kombinovati sa nekim drugim proizvodima, a jedino kombinovanje moguće je sa kefirom, pavlakom, svežim sirom, mlekom ili jabukom.

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

Danas objavljeno

Jeftino voće je najbolji lijek za visok holesterol: Reguliše čak i krvni pritisak

M.

Kako da napraviš domaće pivo od đumbira

V.R.

Zašto mokru kosu nikad ne treba vezati u rep ili punđu?

V.R.

Ostavite komentar