Srbin koji je preveslao Atlantski okean: "Strahu nema mjesta u avanturama" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Srbin koji je preveslao Atlantski okean: “Strahu nema mjesta u avanturama”

“Dva sata odmora, dva sata veslanja, obale ni na vidiku… Tako 50 dana prepuštenosti milosti okeana”, rekao je Peđa Tripković, možda jedini Srbin koji je uspeo da prevesla Atlantski okean

Međunarodna petorka isplovila je u okeanskom veslačkom čamcu iz gradića Portimao u Portugalu 7. marta, a samo nekoliko dana kasnije u svetu je proglašena pandemija koronavirusa.

Peđa je nakon nekoliko dana prestao da se interesuje za vesti iz sveta i vremensku prognozu, a za Tanjug kaže: “Šta mogu da uradim na sred okeana, da izađem iz čamca?”

Svega sat i po za spavanje u maloj kabini od metar i dvadeset centimetara, u kojoj može samo da se sedi i tako svaki dan putovanja.

“Ušli smo u stanje da se brinemo samo kako ćemo u ta naredna dva sata da veslamo i damo sve od sebe, potom idete u kabinu. Tu se presvlačite totalno, skidate so sa sebe alkoholom, jer da ostane na vašoj koži, ona odvaja nokte od mesa. Nešto pojedete, odspavate, budite se, oblačite, pakujete vreću i spremate kabinu za onog drugog. Napolju može da bude oluja, ali i sunčan predivan dan”, govori Tripković.

Šarolika ekipa

Osim njega, u ekipi su dvojica Iraca, Šejn Rajan i Dara, Livar Najsted sa danskih Farskih ostrva i njihov kapetan Ralf Tujn iz Holandije. Njihovo putovanje vodiće ih od Portugala do Francuske Gvajane, na severoistočnoj obali Južne Amerike.

Petorica odvažnih veslačkih zaljubljenika plovili su u čamcu od osam metara dužine i širine metar i šezdeset. “Tim vrlo raznolik u godinama i spremnosti, imao je samo jedan cilj, da prevesla Atlantski okean”, istakao je Tripković.

“Još 2011. godine sasvim slučajno je naleteo na Škote koji su veslali Dunavom, a koji su hteli da prodaju čamac”, kaže.

Strahu nema mesta u avanturama

Peđa je tada kupio čamac i u narednim godinama preveslao Egejsko, Jadransko i Jonsko more, naravno da se uvek pitao kako bi to bilo veslati okeanom, što je na kraju uspeo. Kako kaže, ništa teže nije uspeo u životu.

On dodaje da je okean preveslalo svega 1.100 ljudi, a da je to osam puta manje od broja ljudi koji su se popeli na Mont Everest.

“Strahu nema mesta u avanturama”, ističe Peđa i kaže da iako je blizu šezdesetih godina, često se susreće sa time da se o njegovim godinama govori kao o kraju avantura.

“Ne slažem se sa tim i mislim da ako je čovek mentalno i fizički spreman, on može sve da odloži. Nedavno je čovek od 74 godine sam preveslao Atlantski okean. Godine nisu limit, već naše želje i kako mi sebe doživljavamo. Na avanturama nema godina i avanturista van vremena”, istakao je Peđa.

Avantura je izaći iz zone komfora

Dodao je i to da je do sada bio na brojnim avanturama, vozio je bicikl od Floride do Sijetla 9.000 kilometara, oko tri i po meseca. Svoje velike avanture posvetio je deci sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, SMS na 7175.

Po zanimanju konsultatnt koji se bavi pitanjem strategije, razvoja i komercijalnih aktivnosti. Jedan je i od osnivača udruženja “Nomad kultura” koje propagira putovanje u sopstvenoj organizaciji, pešice, kajakom ili na biciklu.

Propagira i mini-avanture i kaže da je nekada dovoljno voziti bicikl samo do Avale. “Nije avantura samo dovesti sebe u neku krajnost, nego izaći iz zone komfora”, zaključuje ovaj hrabri Srbin.

Danas objavljeno

“Majkl me je nazivao svinjom, kravom i kur*om – smijao se tome”

Vanja A

Ukoliko želite ozbiljnu vezu, izbjegavajte muškarce u ovim godinama

Vanja A

Kuća od slatkiša iz bajke o Ivici i Marici ipak postoji, evo kako izgleda

Vanja A

Ostavite komentar