"Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine”

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto založio se za brži ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u EU. ”Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine”

Peter Sijarto, koji se nalazi na sastanku Saveta EU u Helsinkiju, kaže da se integracije Zapadnog Balkana moraju dogoditi brzo.

On je ocenio da su zemlje regiona napravile najbolje što su mogle kako bi ubrzale proces pristupanja. ”Pristupni pregovori sa Srbijom moraju se ubzati, a Srbiji omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine”, izjavio je Sijarto.

Ped sutrašnju raspravu o regionalnoj saradnji kojoj će pored ministra EU prisustvovati i šest predstavnika sa Zapadnog Balkana, šef mađarske diplomatije pozvao je svoje EU kolege da prestanu da se ”samo žale” zbog uticaja drugih sila na Zapadnom Balknu i pozvao EU da bude ta koja će najbrže reagovati.

“Zašto ne dozvolimo zemljama Zapadnog Balna da postanuzemlje članice što je brže moguće?”, zapitao je Sijarto. Peter Sijarto zakljućuje da Mađarska kao bliski sused regiona jasno shvata značaj inegracija Zapadnog Balkna u EU.

Danas objavljeno

Lokalni izbori u Hrvatskoj

M.

Brisel pozvao na momentalni prekid nasilja

M.

Ogorčen na život, mladić se polio benzinom

M.

Ostavite komentar