10. Novembra 2021.

Srbija: Više od 4.600 novooboljelih, preminula 61 osoba

Od posledica korona virusa preminula je još 61 osoba.

Na respiratorima je 277 osoba obolelih od kovida.

Prognoze o završetku pandemije počele su da stižu sa raznih strana.

Direktor Fajzera Skot Gotlib kraj pandemije očekuje – već do januara, a domaći stručnjak – dr Predrag Kon oprezniji je u ovim najavama.

“Zaista ono što se unapred može videti je svega dve nedelje, to je nešto što kao prognoza može da bude validno, nešto što možete jednostavno i da planirate, sve posle toga nije dovoljno predvidivo. Mi ne znamo kako će se dalje virus menjati, ne znamo kakav će biti odziv ljudi na vakcinaciju, ne znamo kako će virus izazivač kovida 19 ove zimske sezone da se ponaša, kao i u kakvoj kombinaciji će biti sa ostalim respratornim virusima, pa te prognoze koliko će trajati su vrlo nezahvalne, gotovo nemoguće”, napominje dr Kon.

Smatra da je sigurno da će u nekom trenutku iz epidemijske situacije preći u endemsku situaciju i objasnio da je to period u kojem je virus prisutan, ali da se ne javlja u tako velikim talasima, već u manjim.

“To se može očekivati u toku sledeće godine, ali je nešto što je krajnje nezahvalno prognozirati”, rekao je Kon.

Na pitanje o dolasku Fajzerovog leka u Srbiju i kakve će to posledice imati po sistem lečenja, epidemiolog je imao jasan stav.

“Što se tiče lečenja, mi imamo dogovor u okviru medicinskog dela Kriznog štaba da se o tome ne govori u javnosti, za to dakle postoji Tim za terapiju, koji izdaje protokol lečenja. Taj protokol lečenja je namenjen lekarima, a ne opštoj populaciji i to je do sada uspelo da se održi.”

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare