9. Februara 2022.

Srbija: Više od 12.000 zaraženih, preminulo 58 osoba

Big Portal

U poslednja 24 sata od posledica zaraze preminulo je 58 osoba.

Na respiratorima su 174 pacijenta.

U poslednja 24 sata je testirano 29.995 uzoraka.

Stelt soj u Novom Pazaru
Stelt podvarijanta omikron soja otkrivena je pre dva dana u Srbiji u uzorcima pacijenata iz Novog Pazara, a on je otkriven kod dece školskog uzrasta.

Deca nisu putovala, a kako prenose mediji, zarazila su se na proslavama.

“Jedno je bilo na svadbi, drugo na rođendanu. Na njima je bilo ljudi i iz Evropske unije, bilo je doista iz Austrije, a svi znamo da je stelt registrovan u 60 zemalja”, navodi izvor.

Brzi testovi češće “lažu” u slučaju stelt omikrona
Virusologinja Tanja Jovanović kaže da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova u slučaju nove, stelt podvarijante omikron soja.

Ipak, ne očekuje novi, šesti talas epidemije, jer se kod stelta ne radi o novoj varijanti virusa, već o podvarijanti omikrona.

Virusologinja i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu Tanja Jovanović je rekla da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova, jer je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

“Tako da se posle toga vrši pi-si-ar testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je pi-si-ar zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku”, objašnjava profesorka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare