Srbija uslovljena? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Srbija uslovljena?

Na sednici Evropskog parlamenta usvojena je rezolucija o proširenju EU kojom se preporučuje EK da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji.

Kao i vidljivim napretkom u reformama.

Usvojen je i amandman kojim se između ostalog preporučuje preispitivanje pretpristupnih fondova za Srbiju i projekata koji se iz njih finansiraju.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na plenarnoj sednici u Strazburu Rezoluciju o proširenju, čiji je autor hrvatski poslanik Tonino Picula.

Od 638 evroposlanika, za je glasalo 502, dok je 75 bilo proziv, a 61 uzdržan.

U delu Rezolucije o Srbiji, preko amandmana predloženih od političke grupe evropskih socijalista, traži se usaglašavanje za spoljnom politikom Unije, uvođenje sankcija Rusiji i preispitivanje finansijske pomoc´i Srbiji kako bi se obezbedilo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima.

U amandmanu se navodi da, ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.


Picula: Podrška BiH u ispunjavanju ključnih uslova za kandidatski status
STRAZBUR
Izvještač EU za Novu strategiju proširenja Tonino Picula predstavio je izvještaj o preporuci Evropskog parlamenta za novu strategiju u kojem je navedena podrška BiH na putu ispunjavanja 14 ključnih uslova za dobijanje statusa kandidata za učlanjenje u Uniju.

On je Izvještaj o preporuci Evropskog parlamenta Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i potpredsjedniku Parlamenta predstavio tokom plenarne sjednice Parlamenta u Strazburu.

S obzirom na ranije nedostatke u politici proširenja EU na zapadnom Balkanu, u dokumentu se predlaže da Unija usvoji jasan pristup zasnovan na zaslugama kako bi ispunila obećanja data partnerima i uspostavila mehanizme koji će spriječiti članice bloka u slučaju namjere da koriste bilateralne nesuglasice sa ciljem ometanja procesa pregovora sa zemljama kandidatima.

Osim toga, dokumentom se preporučuje priznavanje važnosti foruma kao što je Berlinski proces, ali i da se “izrazi snažna rezervisanost prema bilo kojoj inicijativi regionalne ekonomske saradnje koja ne obuhvata sve zemlje zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan.

Portal “Evropski zapadni Balkan” podsjeća da je poznato da Evropski parlament ne gleda blagonaklono na to što Srbija nije uskladila spoljnu politiku sa politikom EU, prema kojoj bi i Beograd trebalo da uvede sankcije Rusiji, a pojedini evropski poslanici tvrde da se tek tada može napredovati u pregovorima o pristupanju Srbije bloku, ali i kada Beograd sprovede potrebne reforme.

Kada se radi dijalogu Beograda i Prištine, evropski poslanici pozvali su institucije EU da pojačaju konstruktivnu angažovanost sa vlastima Srbije i privremenim institucijama samoproglašenog Kosova.

Picula je izjavio da je važno da sredstva za podršku budu dostupna kandidatima čim te zemlje ispune uslove iz određenih poglavlja klastera u pregovorima, a ne da budu dostupna tek kada postanu punopravne članice EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Unija ostvarila napredak uvođenjem nove metodologije i klastera, te kolektivno povezanih poglavlja, ali je naglasio da je za promovisanje proširenja kao geopolitičkog prioriteta neophodno da postoji politička volja obje strane, kako članica EU tako i kandidata za učlanjenje.

Danas objavljeno

Peskov: Istraga američkog novinara ukazuje na neophodnost međunarodne istrage

M.

Moskva upozorila: Amerika će snositi posljedice zbog umiješanosti u eksplozije na gasovodima

M.

Kina traži ukidanje američkih sankcija Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa

M.

Ostavite komentar