Srbija: Ukidanje mjera 21. juna ako se ispuni ovaj uslov - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Ukidanje mjera 21. juna ako se ispuni ovaj uslov

Iako je u danu za nama bilo 376 novozaraženih, epidemilog Branislav Tiodorović kaže da se to ne dešava toliko brzo kao što se očekivalo.

Svi podaci se kreću u dobrom smeru, ali cilj je da se spustimo ispod 100 infekcija dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana, naglašava Tiodorović.

Tiodorović smatra da je “došlo je do tendencije značajnog pada novozaraženih”. Ipak, upozorava da se to ne dešava toliko brzo koliko se očekivalo i da virus i dalje cirkuliše među onima sa slabijim imunitetom.

Ponavlja da je lek za to vakcinacija. “Sada je trenutak da se pojača rad na vakcinaciji, da se obuhvati što veći broj mladih i sredovečnih za što kraće vreme i, sa druge strane, da sve mere sprovodimo što jednostavnije kako bismo se pripremili za normalin život u naredna dva-tri meseca”, navodi Tiodorović za RTS.

Ističe da je situacija na jugu i jugoistoku Srbije slična kao i severnijim krajevima i Beogradu, gde je u kovid režimu ostala samo specijalizovana bolnica u Batajnici.

“Prepolovili smo pa čak sveli na trećinu broj kovid bolnica. Svi podaci se kreću u dobrom. Ipak i dalje imamo umrlih, a svaki život je neprocenjiv”, kaže Tiodorović.

Na pitanje kako mogu da utiču na epidemijsku situaciju oni koji se sa puta iz inostranstva vraćaju zaraženi, čak i oni koji su primili obe doze vakcine, Tiodorović kaže da se prema njima mora nastaviti primena zdravstvenih mera.

Uzrok što se neki vraćaju zaraženi Tiodorović vidi u tome što nevakcinisani za put prilažu negativni pi-si-ar test star 72 sata. “Ako takva osoba boravi na putu sedam ili 14 dana, to su rizici za inficiranje. Povratnici će morati da se kontrolišu, pa će zato kovid ambulante koje rade u prilično redukovanom režimu i dalje biti u pogonu”, naglašava Tiodorović.

Tiodorović smatra da su mladi shvatili da je vakcinacija važna. “Prema njima se mora primeniti drugačija poruka u odnosu na starije, mora se usmeriti prema onome što žele, druženju i okupljanju koje ne sme biti bez ograničenja”.

“Mogu aktivno da učestvuju na proslavama mature i budu na stadionima time što će se vakcinisati”, ponavlja Tiodorović.

Ukazao je da se neće insistirati da oni koji su kontraindikovani da se vakcinišu, ali će morati da prilažu negativni pi-si-ar test.

Na pojedine tvrdnje da je za kolektivni imunitet potrebno 90 do 95 odsto vakcinisanog stanovništva, Tiodrović kaže da epidemiolozi računaju da je za to potrebno 60 do 70 odsto, računajući i one koji su preležali bolest i imaju dobar titar antitela.

Kao primer za to naveo je Maltu i Izrael, a na putu da to postigne je i Velika Britanija. Ako budemo odgovorni i vakcinisali sve mlade imaćemo sigurniju situaciju, navodi Tiodorović.

Naglašava da je cilj da se spustimo na manje od 100 infekcija dnevno i pomenutih 60 do 70 odsto imunizovanih. Kao rok za ukidanje mera uzet je 21. jun, kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu planirani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na sredinu juna, zaključuje Tiodorović.

Sva dešavanja u našoj zemlji u vezi sa koronavirusom pratite iz časa u čas na Live blogu B92.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar