Srbija u Rači obilježava stradanje Srba u "Oluji" - BIGportal.ba
Region Republika Srpska / BiH Vijesti

Srbija u Rači obilježava stradanje Srba u “Oluji”

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” obeležava se u Rači.

Među prisutnima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh SPC Irinej.

Simbolično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde je patrijarh Irinej služio pomen nastradalim Srbima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji”, koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji “Oluja”.

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čisćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.

Irinej: Tragično stradanje nevinog srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji “Oluja” na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

“Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava”, rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

“Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji”, kazao je Irinej.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Kinezi “na nogama”

M.

Kinezi “ispratili” američku krstaricu

M.

Dodik sa Varheljijem

M.

Ostavite komentar