Srbija: U ponoć počela izborna tišina - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: U ponoć počela izborna tišina

Izborna tišina počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju, 21. juna u 20 sati.

Izborne liste na republičkim, parlamentarnim i lokalnim izborima zato ne mogu da se oglašavaju u tradicionalnim medijima – radio, televizija, štampa, niti organizuju predizborne skupove.

Zabrana predizborne propagande takođe se odnosi i na veb stranice kandidata.

Ipak, društvene mreže ne podležu ograničenjima, s obzirom na to da nema delotvornih mehanizama za njihovo ograničavanje.

Na biračkom mestu i 50 metara udaljenosti od njega, zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

Koordinatori RIK-a u četvrtak su preuzeli sav izborni materijal u sedištu “Službenog glasnika” koji je uz pratnju policije predat radnim telima.

Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Izbore će pratiti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista.

(Beta)

Danas objavljeno

Objavljena fotografija soja omikron

M.

Prijedor: Tijelo žene pronađeno u porodičnoj kući

M.

Lukašenko: “Skoro svaki put pričam sa Putinom o Srbiji”

M.

Ostavite komentar