Srbija skinuta sa "sive liste" FATF-a - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija skinuta sa “sive liste” FATF-a

Srbija se više ne nalazi na “sivoj listi” Međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca, jer je procijenjeno da su ispunjeni svi zahtjevi kada je riječ o borbi protiv pranja novca i terorizma, javile su “Večernje novosti”. Ova odluka donesena je juče na plenarnoj Skupštini FATF-a, a ovo je važna…

Srbija se više ne nalazi na “sivoj listi” Međunarodnog tijela za borbu protiv pranja novca, jer je procijenjeno da su ispunjeni svi zahtjevi kada je riječ o borbi protiv pranja novca i terorizma, javile su “Večernje novosti”.

Ova odluka donesena je juče na plenarnoj Skupštini FATF-a, a ovo je važna vijest uoči predstojeće odluke o daljem napretku Srbije na evropskom putu, navodi list.

Konkretno, skidanje sa ove liste znači da Srbija ispunjava uslove za otvaranje još jednog, važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU.

Na listi FATF, međunarodnog tijela čiji je zadatak razvoj i unapređenje borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Srbija se nalazila od februara 2018. godine.

Nakon stavljanja na ovu listu, Srbija je pokazala opredijeljenost na najvišem političkom nivou za ispunjavanje Akcionog plana koji je utvrđen za Srbiju.

Prethodne tri godine, radilo se na poboljšanju efektivnosti sistema i aktivnoj primjeni propisa.

Ovo međunarodno tijelo prethodno je na zasjedanju u februaru ove godine utvrdilo da je Srbija ispunila Akcioni plan.

Predstavnici brojnih zemalja i međunarodnih organizacija među kojima su Evropska komisija, Rusija, Italija, Francuska, Njemačka, Kina, SAD, Turska i Indija predložili su da se Srbija skine sa “sive liste”, istovremeno čestitajući za rezultate koje je ostvarila u kratkom roku.

Danas objavljeno

Švedska pronašla još jednu rupu na gasovodu Sjevernog toka

M.

Milan Tepić – narodni heroj

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Ostavite komentar