12. Septembra 2021.

Srbija se priprema za uvođenje kovid sertifikata

Big Portal

“Prva vakcina, treća vakcina, vakcinacija mladih. To su mere. Vakcinišite se ljudi, spasite sebe, život svojih ukućana, zajednice i svoju zemlju. Roditelji, vakcinišite svoju decu”, rekla je Brnabićeva na pres konferenciji nakon sjednice Kriznog štaba, te podsjetila i na mjere nošenja maski i ograničenog okupljanja ljudi.

U Srbiji je do sada prvu dozu vakcine primilo 2.821.060 osoba ili 52,2 odsto punoljetne populacije. Revakcinisanih 2.707.594 ili 50,1 odsto, dok je treću dozu primilo 318.858 osoba ili šest odsto.

Brnabićeva kaže da je najlošija situacija sa imunizacijom u Tutinu, gdje je vakcinisano samo 16,4 odsto, slijede Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Ub i LJig.

Ona je rekla da je loša situacija i sa imunizacijom mladih do 30 godina, koji je vakcinisano manje od 30 odsto.

“Sa ovim procentom vakcinacije ne možemo da ostanemo stabilni i zaražavanje će rasti”, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da ipak 52,2 odsto vakcinisanih pomaže da hospitalizacija bude niža.

“Za mene nema sumnje da je država uradila svoj posao i Krizni štab i to na najbolji mogući način, mnogo bolje nego većina država u svetu i Evropi”, rekla je Brnabićeva.

Na građanima je, istakla je ona, bilo da slušaju ljekare, struku i nauku i da se vakcinišu i da postoji individualna odgovornost.

“Bez vakcinacije nećemo pobediti ovaj virus. Do sada smo propustili, ajde da ne propustimo šansu drugi put. Što se tiče mera, to su mere – vakcinišite se, ljudi”, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da su od jutros krenule inspekcije poštovanja mjera, te da se priprema da se u narednih sedam dana uvedu kovid sertfikati za sve zatvorene objekte, klubove, restorane, ali ne i za maloprodajne objekte.

Što se tiče djece u školama, Brnabićeva je rekla da su najbezbjednija u školi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare