Srbija: Raste broj zaraženih, nova mera Kriznog štaba stupa na snagu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija: Raste broj zaraženih, nova mera Kriznog štaba stupa na snagu

Na predlog Kriznog štaba od danas će radno vreme ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata biti ograničeno do 23 sata.

Ograničavanje radnog vremena do 23 časa zapravo je pooštravanje mera, jer su pojedini objekti, koji imaju bašte, mogli da rade do jedan sat posle ponoći.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže i da će kontrola primene mera biti poooštena u celoj Srbiji, a posebno u onim delovima gde je registrovan najveći broj obolelih.

“Kontrola i sankcije će biti mnogo strože nego u prethodnom periodu”, rekla je juče Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je navela da je tokom poslednjih nekoliko dana došlo do povećanja broja laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona i da je najveći broj obolelih iz Beograda.

“Globalno mi smo još jedna od zemalja sa najnižnom stopom učestalosti oboljevanja. Međutim, ako poredimo sa prethodnom nedeljom vidimo trend porasta oboljevanja i ove nedelje taj trend je za 19 odsto veći nego u nedellji koja je prethodila”, rekla je Kisić Tepavčević.

Podseća da je osnovna mera obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, javnom prevozu, dok se na otvorenom preporučuje u situacijama kada ne može da se obezbedi fizički razmak od metar i po – kada se čeka na ulazak u prodavnicu, banku, poštu.

“Zabranjeno je okupljanje više od 30 lica na događaja osim na kulturnim dešavanjima kada je organizator ustanova kulture. Na tim događajima je moguće da bude do 500 ljudi uz primenu svih mera”, navela je ona.

Upitana da li će biti zatvaranja Beograda i ponovnog uvođenja vanrednog stanja, Kisić je navela da Krizni štab nije ni razmatrao takvu mogućnost.

“Moramo da naučimo za živimo sa virusom”, zaključila je ona.

Danas objavljeno

Kon: Mjere neće biti ublažene

D V

“Iran da poštuje odredbe sporazuma ako želi povratak SAD”

D V

Stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti

D V

Ostavite komentar