2. Novembra 2021.

Srbija pustila nove količine gasa prema BiH

Big Portal

Kako prenosi sarajevski portal, danas je puštena veća količina gasa nego sinoć kada je plinovodom prema BiH transportovano 300.000 kubika.

Time je izbjegnuta teška situacija koja bi vodila da dio BiH ostane bez plina, a što bi značilo hladne radijatore za veliki broj domaćinstava naročito u Sarajevu.

Srbijagas i vlasti u FBiH su u ponedjeljak poslijepodne postigle dogovor da Srbija pozajmi određene količine gasa koje će biti vraćene u narednom periodu.

S obzirom da popravci na cijevi u Bugarskoj nisu završeni ni danas, Srbija je nastavila s interventnom kupovinom odnosno uvozom pet miliona kubnih metara gasa, a kako kaže Bajatović s tim će nastaviti i sutra ako bude potrebe.

“Uspjeli smo da nađemo pet miliona kubnih metara gasa, što iz Mađarske, što iz Austrije, čak i Ukrajine, ali sad nisu problem pare, već to što u Evropi nema gasa“, rekao je Bajatović jutros na TV Pink.

On je kazao da je neuobičajeno dugo trajala istraga havarije na toku u Bugarskoj, ali da je vjeruje da će problem biti uskoro konačno riješen.

Iz bugarske kompanije za distribuciju plina Bulgartransgaz danas su saopćili da će se isporuka plina nastaviti do ponoći. Šef mreže plinovoda Vladimir Malinov je za agenciju Reuters izjavio da radnici navedene kompanije danonoćno rade na zamjeni i zavarivanju 27 metara puknute cijevi na stjenovitom terenu.

(Klix Foto: Ilustracija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare