10. Marta 2021.

Srbija pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

Big Portal
  • Digitalni sertifikat nije kovid pasoš. To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mjesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste – objasnila je Matićeva za RTS.

Prema njenim riječima, EU će za nedjelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata.

Matićeva je navela da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

  • Јedna od opcija je da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provjere i autentifikacije. Postojaće više opcija – navela je Matićeva.

Ona je istakla da se sa grčkim ministarstvom turizma pregovara o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji, te napomenula da će građani Srbije u Tursku moći i bez PCR testa.

Kada je riječ o domaćoj turističkoj sezoni, Matićeva je rekla da će Srbija tek za tri godine moći da oporavi sektor turizma da dođe na nivo iz 2019. godine, koja je bila rekordna.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare