Srbija priprema uredbu: U zemlju će moći ući svi vakcinisani, bez testa i izolacije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Srbija priprema uredbu: U zemlju će moći ući svi vakcinisani, bez testa i izolacije

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Srbije analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mjere daju rezultate, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je, poslije sjednice Kriznog štaba, u izjavi novinarima rekao da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

“Svakodnevno se taj broj povećava minimalno na prethnodni dan što govori da uvsojene mere deluju. Taj broj je i dalje visok i jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije”, naglasio je on.

Ukazao je da je analiziran i zahtjev Ministarstva prosvjete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mjere, da se ocjenjuju u malim grupama u školama gdje postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gdje je neophodno da se ocijene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

Isto važi i za strane državljane, koji će bez PCR testa i karantina moći da uđu u Srbiju ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

“Potpuna vakcinacija podrazumijeva dvije doze Pfizerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneca u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju”, objasnio je Gojković.

Danas objavljeno

Slovenac se sumnjiči da je krao po Banjaluci

M.

Fočak osumnjičen da je nezakonito uzeo skoro 120.000 KM

M.

Peskov: Rusija ceni dobre odnose sa Srbijom i svjesni smo pod kakvim je pritiskom Zapada

M.

Ostavite komentar