2. Februara 2021.

Srbija predvodnik u Evropi po nabavci vakcina

Big Portal

Agencija u tekstu “Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi s vakcinama” uz ocjenu da je Srbija iskoristila svoj odnos s istokom kako bi napredovala s vakcinam, piše da Srbija može da izgleda kao nevjerovatna priča jer se EU “zaglibila u fijasku zbog vakcinacija”, kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati u kritičnom trenutku.

EU je obećala zemljama zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim isporuke se odlažu, a umjesto da čeka na pomoć EU, Srbija je obezbijedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

“Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći dio svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi”, piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina – 1,1 miliona doza, dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbjednosnoj konferenciji u Njemačkoj, što mu je pomoglo da uspostavi dobre odnose s ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

“Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi s virusom korona i svim ostalim”, rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv virusa korona u odnosu na EU povlači za sobom napetost na cijelom kontinentu, ali i geopolitičke posljedice u njegovom nejnestalnijem regionu, piše Blumberg i dodaje da pristup Srbije već ima svoje sljedbenike u EU poput Mađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare